Cercetătorii au dezvoltat un nou tip de lentile de contact care permit vederea în întuneric – chiar și cu ochii închiși

Lentile de cocntact
Photo by Adrian Gordon on Unsplash

O echipă de oameni de știință din China susține că a creat lentile de contact pentru vedere pe timp de noapte care pot oferi ceea ce numesc „super-viziune”. Aceste lentile folosesc nanoparticule capabile să absoarbă lumina de frecvență joasă și să o emită apoi sub formă de lumină vizibilă, ceea ce permite astfel purtătorilor să perceapă radiațiile infraroșii, invizibile în mod normal pentru ochiul uman, relatează LiveScience.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Spre deosebire de ochelarii clasici de vedere nocturnă, aceste lentile nu necesită o sursă de alimentare

„Cercetarea noastră deschide posibilitatea dezvoltării unor dispozitive purtabile, non-invazive, care să ofere oamenilor super-viziune”, a declarat Tian Xue, autor principal al studiului publicat în Cell Press și neurocercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie din China. „Materialul nostru are aplicații imediate în domenii precum securitatea, salvarea, criptarea datelor sau combaterea falsificării”.

De la câmpul de luptă la retina umană

Ochelarii de vedere nocturnă au fost folosiți pentru prima dată în al Doilea Război Mondial, funcționând prin amplificarea luminii vizibile și a celei infraroșii apropiate, convertind fotonii în electroni care luminează un ecran fosforescent, rezultatul fiind acel binecunoscut „verde militar”.

Dar acești ochelari sunt voluminoși, necesită baterii și nu pot distinge precis toate lungimile de undă infraroșii, în special cele mai lungi.

Noul model de lentile vine cu un design radical diferit: oamenii de știință au încorporat nanoparticule într-un polimer flexibil, netoxic, folosit în mod obișnuit pentru lentilele moi. Nanoparticulele sunt formate din fluorură de gadoliniu cu sodiu și elemente luminescente precum yterbiu, erbium și aur. Acestea absorb fotonii infraroșii dintr-un interval de 800–1600 nanometri și îi emit apoi ca lumină vizibilă, între 380 și 750 nm.

Testele: de la șoareci la oameni

Testele inițiale au fost realizate pe șoareci. Cei care purtau lentilele au preferat zonele întunecate în defavoarea celor iluminate cu lumină infraroșie, semn că o puteau percepe. În plus, pupilele lor se contractau în prezența surselor de lumină infraroșie, iar scanările cerebrale au confirmat activarea centrilor vizuali.

În faza următoare, cercetătorii au testat lentilele și pe oameni. Participanții au putut percepe surse de lumină infraroșie pulsatorie și chiar direcția acestora. Mai surprinzător, vederea infraroșie s-a dovedit mai eficientă atunci când participanții își închideau ochii.

„Fără lentile, subiectul nu vedea nimic. Cu ele, putea percepe clar pulsul luminii infraroșii. „Fără lentile, subiectul nu vedea nimic. Cu ele, putea percepe clar pulsul luminii infraroșii. ”, a declarat Tian Xue.

Speranțe pentru daltoniști și aplicații viitoare

Echipa a înlocuit ulterior nanoparticulele cu variante modificate care mapează spectrul infraroșu pe culori vizibile, albastru, verde și roșu. Această adaptare ar putea fi folosită pentru corectarea daltonismului.

„Prin conversia luminii roșii vizibile în verde, tehnologia ar putea ajuta persoanele care nu disting corect culorile”, a explicat cercetătorul.

Totuși, lentilele nu sunt încă pregătite pentru utilizare largă. Momentan, ele funcționează doar cu surse LED de mare intensitate, iar sensibilitatea lor trebuie îmbunătățită pentru a detecta lumina mai slabă. De asemenea, apropierea de retină limitează capacitatea de a distinge detalii fine, motiv pentru care cercetătorii lucrează la o versiune cu ochelari speciali pentru vizualizare la rezoluții mai mari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...