„Stratus”, o nouă subvariantă a virusului SARS-CoV-2, se răspândește rapid și ar putea deveni dominantă

Un vaccin pentru acnee
Sursa foto: Pexels / Gustavo Fring

O nouă subvariantă a virusului SARS-CoV-2, denumită XFG și supranumită „Stratus”, atrage atenția autorităților sanitare din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat această tulpină drept „variantă aflată sub monitorizare” la sfârșitul lunii iunie, semnalând potențialul său de a influența evoluția pandemiei de COVID-19, anunță TheConversation.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

XFG face parte din familia extinsă a variantei Omicron, care numără în prezent peste 1.000 de subvariante. Statutul de „variantă în monitorizare” se acordă acelor tulpini virale care prezintă caracteristici ce justifică o supraveghere specială, din cauza unui posibil risc sporit pentru sănătatea publică. În momentul de față, XFG este una dintre cele șapte astfel de variante aflate în atenția OMS.

Supranumirea „Stratus” se aliniază tendinței recente de a denumi variantele după tipuri de nori – o strategie neoficială care include și subvarianta NB.1.8.1 („Nimbus”), considerată în prezent dominantă la nivel mondial. Însă Stratus câștigă rapid teren și ar putea prelua supremația în săptămânile următoare.

Recombinare genetică și mutații-cheie

XFG este o variantă recombinantă, rezultat al unei fuziuni genetice între două alte subvariante: LF.7 și LP.8.1.2. Recombinarea este un proces frecvent în evoluția virusurilor, dar poate deveni problematică atunci când generează tulpini care evită mai ușor imunitatea dobândită prin vaccinare sau infectare anterioară.

În cazul XFG, specialiștii au identificat patru mutații semnificative în proteina spike, acea componentă a virusului care permite atașarea de celulele umane. Unele dintre aceste mutații par să reducă eficiența anumitor anticorpi. Primele studii de laborator sugerează că neutralizarea virusului de către anticorpi este aproape de două ori mai puțin eficientă decât în cazul altor subvariante, cum ar fi LP.8.1.1.

Răspândire accelerată pe mai multe continente

Primul caz de XFG a fost detectat în ianuarie 2025. Până la 22 iunie, peste 1.600 de secvențe genetice ale subvariantei fuseseră încărcate în baza globală GISAID, provenind din 38 de țări. XFG reprezenta, la acel moment, 22,7% din totalul secvențelor disponibile, o creștere accelerată față de 7,4% cu doar patru săptămâni înainte.

India este în prezent epicentrul răspândirii XFG, cu o proporție de peste 50% din totalul cazurilor, urmată de Spania (42%), Regatul Unit și Statele Unite (peste 30%). În Australia, XFG reprezintă aproximativ 5% din cazuri, însă tendința este de creștere.

Încă multe necunoscute

O întrebare frecventă în fața unei noi subvariante este dacă provoacă forme mai severe ale bolii sau simptome diferite. În cazul XFG, specialiștii nu au confirmat, deocamdată, o creștere a gravității sau o simptomatologie distinctă. Unele surse indică o posibilă asociere cu răgușeală sau voce iritată, dar aceste constatări nu sunt confirmate prin studii solide.

Pe baza informațiilor disponibile până acum, nu există dovezi că XFG ar fi mai transmisibilă sau mai periculoasă decât alte variante aflate în circulație.

Vaccinurile rămân eficiente

Chiar dacă SARS-CoV-2 continuă să evolueze, vaccinurile anti-COVID au fost actualizate în mod constant pentru a ține pasul cu noile variante. Cea mai recentă versiune, adaptată subvariantei JN.1 (din care descinde și XFG), este disponibilă în mai multe țări, inclusiv Australia. Specialiștii afirmă că vaccinurile actuale oferă în continuare o protecție solidă împotriva formelor simptomatice și severe de boală, inclusiv în cazul XFG.

Cu toate acestea, rata de vaccinare rămâne o problemă. În Australia, de exemplu, doar 32% dintre persoanele cu vârsta de peste 75 de ani au primit o doză în ultimele șase luni. În rândul adulților mai tineri, procentul este și mai mic.

XFG nu este, încă, o amenințare majoră

Deocamdată, OMS consideră că riscul global asociat cu XFG este scăzut. Totuși, autoritățile sanitare subliniază importanța monitorizării continue și a menținerii măsurilor de prevenție: vaccinarea la zi, accesul rapid la antivirale pentru persoanele vulnerabile, purtarea măștilor în spațiile închise aglomerate, și atenția sporită la calitatea aerului și ventilație.

XFG nu este, încă, o amenințare majoră, dar evoluția sa rapidă impune vigilență. Pandemia a demonstrat că orice variantă aparent benignă poate schimba rapid traiectoria, dacă este ignorată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...