O echipă de oameni de știință a identificat zonele din creier care sunt activate atunci când o persoană devine conștientă de sine și de gândurile sale, relatează Wired.
Acest proces enigmatic pare să fie controlat de talamus, o regiune centrală a creierului cunoscută deja pentru funcția sa de filtru între semnalele senzoriale și cortexul cerebral, porțiunea creierului care guvernează procesele de nivel superior, precum memoria, gândirea și personalitatea.
Percepția conștientă este capacitatea ființelor umane de a deveni conștiente de stimulii primiți de simțuri. Este o stare diferită de starea de veghe, în care senzațiile sunt procesate automat și nereflexiv. Mai degrabă, percepția conștientă necesită o analiză detaliată și voluntară a stimulilor externi. De exemplu, putem respira automat, dar putem, de asemenea, să fim conștienți de respirația noastră și să-i modificăm ritmul. De asemenea, atunci când ascultăm un cântec, putem acorda atenție și diferenția instrumentele care îl compun.
Recent, neurologii și-au propus să găsească partea din creier în care are loc această modificare a percepției. În mod tradițional, cercetătorii bănuiau că o astfel de funcție trebuie să fie controlată de cortexul cerebral, deoarece acesta este locul unde are loc procesarea avansată a creierului. Talamusul nu a fost niciodată exclus ca fiind implicat în percepția conștientă, însă de obicei i s-a atribuit un rol minor ca filtru care pregătește informațiile senzoriale pentru cortex. Un nou studiu publicat recent în Science redefinește acest punct de vedere, poziționând talamusul ca participant activ în percepția conștientă.
Majoritatea studiilor despre conștiință care implică talamusul s-au confruntat cu scepticismul, fie pentru că le lipsesc datele de observație cheie ale talamusului la locul de muncă, fie, dacă sunt evidențiate cu date, din cauza modului controversat în care au fost probabil obținute aceste date. Pentru a vedea dacă regiunea creierului unui pacient „se activează” atunci când acordă atenție conștientă la ceva, este necesar ca pacientul respectiv să știe de existența unor stimuli – adică să fie conștient – în timp ce creierul său este supravegheat simultan cu senzori invazivi.
Dar în această nouă cercetare, o echipă de la Beijing Normal University din China a apelat la un grup de persoane cărora li se inseraseră deja electrozi subțiri în creier, ca parte a unei terapii experimentale împotriva durerilor de cap, ocolind problema etică dacă acest tip de cercetare justifică o operație invazivă.
Cercetătorii au administrat acestor pacienți un test de percepție vizuală. Un obiect intermitent a fost afișat pe un ecran, care se ascundea pe jumătate din durata testului. Aceste caracteristici însemnau că pacienții trebuiau să acorde atenție obiectului și să își ajusteze ochii și concentrarea pentru a continua să îl privească, mai degrabă decât să privească doar ecranul fără să îl analizeze. Acest lucru a facilitat astfel percepția conștientă, electrozii deja implantați înregistrând apoi activitatea cerebrală care a însoțit acest lucru.
Cercetătorii spun că aceasta este una dintre primele înregistrări simultane ale percepției conștiente, iar informațiile pe care le-au înregistrat, spun ei, oferă dovezi puternice pentru ipoteza că regiunea talamusului acționează ca un fel de poartă către percepția conștientă. „Constatările indică faptul că nucleele talamice intralaminare și mediale reglează percepția conștientă. Această concluzie reprezintă un progres semnificativ în înțelegerea noastră a rețelei care stă la baza conștiinței vizuale la om”, scriu autorii.