UPDATE 11:04 Misiunea Shenzhou-20 va decola joi la ora locală 17:17 (09:17 GMT) de la centrul de lansare din Jiuquan, situat în nord-vestul ţării, a anunţat miercuri agenţia spaţială responsabilă cu zborurile cu echipaj uman (CMSA), potrivit AFP, citată de Agerpres.
Știrea inițială
Misiunea Shenzhou-20 va decola de la Centrul de Lansare Satelitară Jiuquan, situat în nord-vestul Chinei, și va transporta trei astronauți către Tiangong, stația spațială a Chinei. Astronauții vor rămâne la bord pentru o perioadă estimată de șase luni, timp în care vor desfășura o serie de experimente științifice menite să sprijine programul spațial ambițios al Chinei, anunță Phys.org.
Scopul principal al acestei misiuni este de a contribui la planurile Chinei de a trimite astronauți pe Lună până în 2030 și, ulterior, de a construi o bază lunară. De asemenea, este un pas important în procesul de consolidare a stației Tiangong, care reprezintă o realizare deosebită pentru programul spațial chinez.
Nava spațială Shenzhou și racheta Long March-2F sunt pregătite de decolare
Autoritățile chineze au anunțat recent că nava spațială Shenzhou și racheta Long March-2F, care vor fi folosite în această misiune, au ajuns la locul de lansare și sunt pregătite să decoleze „la un moment adecvat în viitorul apropiat”.
„În prezent, facilitățile și echipamentele de la locul de lansare sunt în stare bună. Inspecțiile funcționale și testele comune vor fi efectuate conform planului”, au transmis reprezentanții Agenției Spațiale Chineze (CMSA).
Compoziția echipajului Shenzhou-20
Deși autoritățile nu au dezvăluit încă identitățile celor trei astronauți, echipajul va include experți cu experiență în domeniul zborurilor spațiale. Anterior, echipajul misiunii Shenzhou-19 a fost coordonat de Cai Xuzhe, un pilot veterinar în vârstă de 48 de ani, care a fost și parte din misiunea Shenzhou-14 în 2022.
Printre membrii echipajului Shenzhou-19 s-a numărat și Wang Haoze, singura ingineră de zbor spațial din China, și Song Lingdong, un astronaut tânăr de 34 de ani.
De-a lungul misiunilor anterioare, China a realizat experimente esențiale pentru înțelegerea condițiilor extreme în care astronauții vor lucra în spațiu, cum ar fi radiațiile, gravitatea și temperatura. Aceste cercetări vor contribui la succesul misiunilor viitoare, inclusiv cea de pe Lună.
China, pe cale să își îndeplinească visul spațial
Sub conducerea președintelui Xi Jinping, programul spațial chinez a făcut progrese semnificative. În 2019, China a reușit să plaseze sonda Chang’e-4 pe partea îndepărtată a Lunii, un succes major, urmat în 2021 de aterizarea unui robot pe Marte.
Tiangong, stația spațială care servește drept bază pentru misiunile chineze, este un simbol al ambițiilor China în explorarea spațiului. De la lansarea modulului său principal în 2021, stația a fost operată cu echipe de trei astronauți, care sunt înlocuiți la fiecare șase luni. Cu ajutorul acestei stații, China nu doar că își consolidează poziția în explorarea spațială, dar și se pregătește pentru următoarea mare provocare: trimiterea unui echipaj uman pe Lună.
În prezent, planurile Chinei sunt clare: până în 2030, țara își propune să aibă o echipă de astronauți pe Lună și să înceapă construcția unei baze lunare. Această misiune reprezintă doar un alt pas pe drumul spre realizarea acestui vis.
Investiții mari și ambiții globale
China a investit miliarde de dolari în dezvoltarea unui program spațial care să rivalizeze cu cel al Statelor Unite și al Europei. Aceste investiții au dat roade și au propulsat țara într-o ligă selectă de națiuni capabile să realizeze misiuni spațiale complexe.
În 2019, China a aterizat sonda Chang’e-4 pe partea îndepărtată a Lunii, prima navă spațială care a făcut acest lucru. În 2021, a aterizat un robot pe Marte.
Tiangong, a cărei componentă principală, Tianhe, a fost lansată în 2021, este planificată să funcționeze aproximativ 10 ani.
După succesul acestor misiuni, China este pregătită să își demonstreze capacitățile și în viitorul apropiat, cu lansarea noilor misiuni de pe Tiangong și cu mediatizatele expediții pe Lună.