La aproape o săptămână de la lansare, sistemele de urmărire spațială au reușit să localizeze un satelit misterios parcat pe o orbită neobișnuit de joasă. China a lansat acest satelit experimental pentru a testa tehnologii noi, însă încă nu este clar ce anume face acesta în orbita sa cu o înclinație neobișnuită, transmite Gizmodo.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Satelitul Shiyan-28B 01 a fost lansat pe 3 iulie de la Centrul de Lansare Satelitară Xichang, la bordul unei rachete Long March 4C. Acest satelit face parte din seria experimentală Shiyan a Chinei, despre care se afirmă că este destinată explorării mediului spațial și testării de noi tehnologii. În mod obișnuit, sistemele de urmărire spațială localizează un obiect aflat pe orbită în una sau două zile, însă satelitul chinez lansat recent a fost dificil de detectat.
Poziția neașteptată și implicațiile tehnologice
Unitatea Space Domain Awareness a Forțelor Spațiale ale SUA a reușit, în cele din urmă, să catalogheze satelitul Shiyan-28B 01 pe 9 iulie, la șase zile după lansare. Sistemul american de monitorizare spațială a localizat satelitul chinez pe o orbită cu altitudini între 794 și 796 de kilometri și o înclinație de 11 grade, a scris astrofizicianul Jonathan McDowell pe platforma X.
La momentul lansării, se estima că satelitul va avea o înclinație de 35 de grade față de Ecuatorul Terrei.
Nu este clar de ce China a modificat traiectoria rachetei după lansare sau care este scopul înclinației reduse a satelitului. Potrivit SpaceNews, China nu a mai folosit până acum o orbită cu o înclinație atât de mică.
Pe baza acestei înclinații orbitale, satelitul va survola părți ale Mării Chinei de Sud și ale Oceanului Indian și ar putea fi utilizat pentru monitorizare regională sau teste de comunicații.
China experimentează noi tehnologii satelitare. Recent, doi sateliți chinezi au efectuat o manevră de andocare pentru un experiment de realimentare orbitală, care are potențialul de a prelungi durata de viață a navelor spațiale aflate pe orbită.
Țara păstrează, în general, detaliile misiunilor experimentale în secret, efectuând manevre discrete pe orbită, în timp ce sistemele de urmărire ale SUA încearcă să le monitorizeze cât mai atent.