Un nou studiu realizat de cercetători de la University College London și Universitatea Cambridge, schimbă complet modul în care vedem gheața din spațiu. Spre deosebire de ceea ce se credea până acum, „gheața spațială” nu este doar un material dezordonat, ci conține cristale extrem de mici, ascunse în structura sa, anunță Phys.org.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
De zeci de ani, oamenii de știință considerau că gheața din spațiu, întâlnită pe comete, pe lunile înghețate ale planetelor sau în nori de praf cosmic, este amorfă, adică lipsită de o structură cristalină, pentru că temperaturile foarte scăzute ar împiedica formarea cristalelor. Studiul publicat recent în revista Physical Review B arată însă că această formă comună a gheții universale conține mici cristale de doar câțiva nanometri, invizibile cu mijloace obișnuite.
Noul model al gheții spațiale pune sub semnul întrebării însăși originea vieții
Simulările pe calculator au arătat că un amestec format din 20% gheață cristalină și 80% gheață amorfă reflectă mult mai bine structura gheții spațiale decât varianta complet dezordonată. Experimentul a fost susținut și de analize efectuate pe mostre reale de gheață amorfă încălzite ușor, care au evidențiat variații în structura cristalelor în funcție de modul în care fusese formată inițial gheața.
Dr. Michael Davies, unul dintre autorii studiului, explică: „Aceste descoperiri sunt importante pentru înțelegerea multor fenomene cosmice, de la modul în care se formează planetele, până la mișcarea materiei în univers”.
El punctează că acest nou model al gheții spațiale pune sub semnul întrebării și o teorie controversată despre originea vieții pe Pământ, panspermia, care presupune că moleculele fundamentale ale vieții au fost transportate aici pe comete acoperite cu gheață amorfă. Prezența cristalelor, care ocupă spațiu în structura gheții, ar limita capacitatea acesteia de a „captura” și proteja astfel de molecule.
Materialele amorfe sunt folosite în fibre optice și alte tehnologii moderne
Profesorul Christoph Salzmann, coautor al studiului, spune: „Pe Pământ, gheața este un fenomen ordonat, iar forma fulgilor de nea ne arată acest lucru. Dar în spațiu, gheața a fost văzută mult timp ca o „fotografie” a apei lichide înghețate, adică dezordonată. Acum știm că lucrurile stau altfel”.
Pe lângă relevanța pentru astronomi, rezultatele ar putea influența și domeniul tehnologic. Materialele amorfe sunt folosite în fibre optice și alte tehnologii moderne, iar descoperirea cristalelor invizibile în astfel de materiale ar putea deschide noi căi de îmbunătățire a performanțelor lor.