O rămășiță a programului spațial sovietic este așteptată să se dezintegreze în atmosferă la începutul lunii mai, după peste 50 de ani petrecuți pe orbită. Sonda va reintra în atmosfera terestră în mod necontrolat în următoarele săptămâni. Potrivit datelor actualizate, reintrarea este estimată pentru perioada din jurul datei de 10 mai, relatează UniverseToday.
Misiunea a fost lansată pe 31 martie 1972 de la cosmodromul Baikonur (Kazahstan), cu ajutorul unei rachete Molnia-8K78M. Există indicii că obiectivul ar fi fost trimiterea unei sonde către planeta Venus, în contextul în care, cu doar patru zile înainte, Uniunea Sovietică lansase cu succes misiunea Venera 8.
Totuși, autoritățile sovietice nu au confirmat niciodată destinația inițială sau eșecul lansării, în conformitate cu practica secretomaniei din perioada Războiului Rece. Astfel, sonda a primit denumirea standard de „Kosmos”, denumire utilizată frecvent pentru misiunile eșuate sau pentru cele militare neanunțate public.
O defecțiune a temporizatorului ar fi împiedicat activarea corectă a treptei superioare, ceea ce a lăsat sonda blocată într-o orbită joasă în jurul Pământului. La scurt timp după lansare, vehiculul s-a separat în patru fragmente, dintre care unele au reintrat în atmosferă deasupra Noii Zeelande pe 3 aprilie 1972, la doar trei zile de la lansare.
Posibilă supraviețuire parțială la reintrare
În prezent, componenta principală rămasă pe orbită are o masă estimată de aproximativ 500 de kilograme. Spre comparație, satelitul american UARS, care s-a dezintegrat la reintrare în 2011, avea o masă de 5.900 kg. Unele analize sugerează că modulul de aterizare al sondei – proiectat să reziste trecerii prin atmosfera planetei Venus – ar putea supraviețui parțial reintrării în atmosfera Pământului.
„Există posibilitatea ca landerul să reziste intact, dar traiectoria joasă și vârsta obiectului sunt factori semnificativi de incertitudine”, a declarat expertul în monitorizarea sateliților Marco Langbroek, citat de UniverseToday.
Traiectorie și vizibilitate
Kosmos-482 orbitează Pământul la o altitudine cuprinsă între 156 și 394 km, pe o orbită înclinată la 52 de grade, și efectuează o rotație la fiecare 90 de minute. Reintrarea va putea avea loc oriunde între latitudinile 52° nord și 52° sud, ceea ce acoperă o zonă largă a globului.
În perioada apropiată reintrării, satelitul va putea fi observat cu ochiul liber în zori, în special din America de Nord. Platforme precum Heavens-Above oferă predicții actualizate privind traiectoria și timpii de vizibilitate.
Un cer orbital tot mai aglomerat
Situația Kosmos-482 vine în contextul unei creșteri accelerate a numărului de obiecte aflate pe orbita joasă a Pământului. De la lansarea satelitului Vanguard 1 în 1958, s-au adăugat mii de sateliți activi și inactivi.
În prezent, rețele de sateliți precum Starlink (SpaceX), OneWeb, proiectul chinez „Thousand Sails” și recent lansatul Kuiper Project al Amazon contribuie la creșterea densității obiectelor din spațiu.
Fenomenul devine o provocare majoră în gestionarea siguranței orbitale, a coliziunilor și a deșeurilor spațiale, în special pe fondul intensificării competiției pentru constelații comerciale de comunicații.