China a lansat 12 sateliți în data de 14 mai, începutul unui proiect de calcul pe orbită condus de startup-ul ADA Space și Zhejiang Lab, conform SpaceNews.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Sateliții, creați de compania ADA Space, Zhijiang Laboratory și Neijang High-Tech Zone, vor putea procesa singuri datele pe care le colectează, în loc să se bazeze pe stațiile terestre pentru a face acest lucru în locul lor, conform anunțului ADA Space.
Sateliții fac parte din programul „Star Compute” al ADA Space și sunt primii din ceea ce aceasta numește „Constelația de calcul a celor trei corpuri”( Three-Body Computing Constellation), scrie compania.
Fiecare dintre cei 12 sateliți are la bord un model de inteligență artificială cu opt miliarde de parametri și este capabil de 744 de tera operațiuni pe secundă, sau Trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), o măsură a puterii lor de procesare a inteligenței artificiale – și, colectiv, ADA Space spune că pot gestiona cinci peta operațiuni pe secundă, cvadrilion de operații pe secundă sau POPS. Ca și comparație un TPU necesar pentru un PC Microsoft Copilot este capabil de 40 de TOPS. Scopul final este de a avea o rețea de mii de sateliți care să atingă 1.000 de POP-uri, potrivit guvernului chinez.
Sateliții comunică cu viteze de până la 100 Gbps folosind lasere
Sateliții comunică între ei cu viteze de până la 100 Gbps folosind lasere și partajează 30 de terabytes de stocare între ei. Cei 12 sateliți lansați săptămâna trecută transportă încărcături științifice utile, inclusiv un detector de polarizare cu raze X pentru detectarea fenomenelor cosmice scurte, cum ar fi exploziile de raze gamma.
De asemenea, sateliții au capacitatea de a crea date digitale 3D care pot fi utilizate în scopuri precum răspunsul la situații de urgență, jocurile și turismul, spune ADA Space în anunțul său.
Beneficiile de a avea un supercomputer spațial merg dincolo de economisirea timpului de comunicații, potrivit South China Morning Post. Publicația notează că transmisiile tradiționale prin satelit sunt lente și că „mai puțin de 10%” din datele satelitare ajung pe Pământ, din cauza unor limitări precum lățimea de bandă și disponibilitatea stațiilor terestre.
Iar Jonathan McDowell, istoric spațial și astronom la Universitatea Harvard, a declarat publicației: „Centrele de date orbitale pot folosi energia solară și își pot radia căldura în spațiu, reducând nevoile de energie și amprenta de carbon”.
Constelația face parte din Star-Compute Program
Constelația face parte din „Star-Compute Program”, un program mai amplu, o colaborare între ADA Space și Zhejiang Lab, care își propune să construiască o rețea imensă pe orbită de 2.800 de sateliți.
ADA Space, cu numele complet Chengdu Guoxing Aerospace Technology Co., Ltd., a fost înființată în 2018 și se concentrează pe tehnologia satelitară bazată pe inteligență artificială și pe calculul spațial. În ianuarie, a depus cererea pentru o ofertă publică inițială la Bursa de Valori din Hong Kong.
Zhejiang Lab, din Hangzhou, a fost înființat în septembrie 2017 ca o colaborare între guvernul provincial Zhejiang, Universitatea Zhejiang și Alibaba Group. Scopul este de a avansa capacitățile Chinei în domenii precum inteligența artificială și centre de date.
Programul Star-Compute implică, de asemenea, parteneriate cu o serie de companii, inclusiv SoftStone și Kepu Cloud, care vor contribui la dezvoltarea de centre de calcul terestre și platforme de inteligență artificială care completează componentele spațiale ale inițiativei.
Inițiativa națională a Chinei „Noi infrastructuri”
Programul s-ar putea încadra în inițiativa națională a Chinei „Noi infrastructuri”, precum și în obiectivul țării de a deveni lider global în domeniul inteligenței artificiale până în 2030, spațiul fiind o arenă potențială în care acest lucru poate fi aplicat.
Misiunea a fost a 26-a încercare de lansare orbitală a Chinei din acest an. Aceasta urmează misiunilor TJS-19 și Yaogan-40 (02) care au decolat de pe porturile spațiale Xichang și, respectiv, Taiyuan.