SpaceX a efectuat joi noapte, 24 aprilie, o nouă lansare a unei rachete Falcon 9, trimițând 28 de sateliți Starlink pe orbita joasă a Pământului (LEO), în cadrul misiunii denumite Starlink 6-74. Decolarea a avut loc la ora 21:52 (ora locală a Coastei de Est a SUA). 04:52 ora României, pe 25 aprilie, de la Complexul de Lansare 40 (LC-40) al Bazei Spațiale Cape Canaveral din Florida, anunță Space.com.
Sateliții au fost transportați într-o configurație verticală, învelită în conul protector al rachetei Falcon 9. Aceștia au fost puși în mișcare de cele nouă motoare Merlin ale treptei întâi, înainte de a ajunge spre destinația lor orbitală.
O revenire spectaculoasă pe platforma A Shortfall of Gravitas
La aproximativ 2 minute și jumătate de la lansare, treapta întâi a rachetei, identificată cu numărul B1069, și-a încheiat misiunea și s-a separat de treapta superioară. După încă șase minute, a executat cu succes o aterizare controlată pe platforma automatizată A Shortfall of Gravitas, aflată în așteptare în Oceanul Atlantic.
Este a 23-a lansare pentru acest booster, care a fost folosit deja în 19 misiuni Starlink, un nou record de reutilizare care confirmă strategia SpaceX de reducere a costurilor prin reciclarea etapelor primare ale rachetelor.
Între timp, treapta superioară a continuat călătoria spre orbita joasă, unde, la o oră de la lansare, a eliberat cei 28 de sateliți în spațiu. Aceștia vor petrece următoarele zile ajustându-și traiectoriile pentru a se integra în megaconstelația Starlink.
Internet global, din spațiu
Starlink este o rețea în plină expansiune care numără deja peste 7.000 de sateliți activi. Aceștia formează o plasă orbitală care oferă acces la internet de mare viteză în aproape orice colț al lumii, cu excepția regiunilor polare, pentru oricine are un terminal Starlink și o vedere clară spre cer.
Lansarea de joi marchează cea de-a 47-a misiune Falcon 9 a anului 2025 și a 30-a lansare Starlink efectuată de SpaceX în acest an, a dovadă în plus a ritmului susținut cu care compania dezvoltă infrastructura orbitală necesară pentru conectivitate globală.