STUDIU Cele mai populate 28 de orașe din SUA se scufundă cu o viteză cuprinsă între 2 și 10 milimetri pe an, indică imagini din satelit: „Infrastructura poate fi compromisă în mod silențios”

Orașul american New York
Photo by Andre Benz on Unsplash

Un nou studiu, publicat în revista Nature Cities, a descoperit că cele mai populate 28 de orașe din Statele Unite — inclusiv New York, Chicago, Dallas și Denver — se scufundă cu o viteză cuprinsă între 2 și 10 milimetri pe an, informează Space.com.

Folosind măsurători radar bazate pe sateliți, o echipă de cercetători de la Virginia Polytechnic Institute și State University a elaborat hărți de înaltă rezoluție ale terenurilor care se scufundă, sau subsidența, în marile orașe ale SUA. În fiecare dintre cele 28 de orașe studiate, cel puțin 20% din suprafața orașului se scufunda; în 25 dintre orașe, cel puțin 65% din teren se scufunda.

Orașele din Texas prezintă cele mai mari rate de subsidență, Houston fiind în fruntea clasamentului. Acolo, aproximativ 40% din oraș se scufundă cu mai mult de 5 milimetri pe an, în timp ce 12% din oraș se scufundă cu 10 milimetri pe an.

„Chiar și cele mai mici deplasări în jos ale terenului pot compromite semnificativ integritatea structurală a clădirilor, drumurilor, podurilor și căilor ferate în timp”, a declarat Leonard Ohenhen, fost student absolvent al Virginia Tech și autor principal al studiului, într-o declarație.

Subsidența terenului nu este neobișnuită în întreaga lume, multe zone fiind afectate de procese geologice naturale. Cu toate acestea, echipa Virginia Tech a concluzionat că 80% din subsidența urbană din SUA este cauzată de extragerea apelor subterane pentru uz uman. Și, pe măsură ce orașele se dezvoltă, această problemă poate fi agravată și mai mult.

Deși subsidența reprezintă cu siguranță un risc pentru orașele de coastă, care sunt și amenințate de creșterea nivelului mării agravată de schimbările climatice provocate de om, ea pune în pericol și orașele din interiorul continentului, făcându-le mai vulnerabile la inundații. În plus, subsidența inegală într-un oraș poate destabiliza clădirile și infrastructura.

„Natura latentă a acestui risc înseamnă că infrastructura poate fi compromisă în mod silențios în timp, daunele devenind evidente doar atunci când sunt grave sau potențial catastrofale”, a declarat Manoochehr Shirzaei, profesor asociat la Laboratorul de Observare și Inovare a Pământului de la Virginia Tech, în comunicat.

Deși nu putem opri complet subsidența terenurilor în zonele urbane, putem lucra la atenuarea acesteia. Potrivit studiului, măsurile care pot fi luate includ îmbunătățirea monitorizării subsidenței terenurilor, revizuirea politicilor de gestionare a apelor subterane și planificarea rezilienței infrastructurii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...