STUDIU Medicamente pentru diabet și pierderea în greutate, precum Ozempic și Wegovy, ar putea reduce semnificativ riscul de demență

Medicament Ozempic
Ozempic (Semaglutide/WeGovy) 0.5mg” by chemist4u is licensed under CC BY 2.0

Tratamentele pentru diabet și pierderea în greutate, cum ar fi Ozempic și Wegovy, cunoscute sub numele de agoniști GLP-1, ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta orice tip de demență, potrivit unei meta-analize a 26 de studii clinice cu peste 160.000 de participanți, relatează New Scientist.

Tratamentele, care includ medicamente precum semaglutida, liraglutida și exenatida, au fost legate anterior de un risc ușor redus de demență, dar acest lucru s-a bazat pe studii observaționale care au analizat înregistrările medicale.

Acum, Catriona Reddin de la Universitatea Galway din Irlanda și colegii săi au combinat rezultatele studiilor randomizate în care o serie de medicamente GLP-1 au fost administrate persoanelor cu diabet de tip 2 care nu au fost încă diagnosticate cu demență sau insuficiență cognitivă, testate împotriva unui placebo. Ei au constatat că administrarea acestor medicamente părea să reducă semnificativ riscul de a dezvolta demență sau tulburări cognitive în timpul perioadelor minime de urmărire de șase luni ale studiilor.

„Standardul de aur ar fi un studiu mare, randomizat, pentru a răspunde la această întrebare, dar acest lucru adaugă cu siguranță un alt flux de dovezi [la studiile anterioare]”, spune Ziyad Al-Aly de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Missouri, care nu a fost implicat în această cercetare.

Diabetul poate fi un factor de risc pentru demență, astfel încât s-a sugerat că doar controlul nivelului de zahăr din sânge produce acest efect protector. De exemplu, un studiu realizat de Jingchuan Guo de la Universitatea din Florida și colegii săi sugerează că o clasă de medicamente pentru diabet numite inhibitori SGLT2, care scad nivelul zahărului din sânge ajutând rinichii să elimine excesul de glucoză, ar putea reduce riscul de boală Alzheimer sau de alte tipuri de demență asociate, pe baza fișelor medicale ale persoanelor.

Dar în analiza controlată cu placebo a lui Reddin și a echipei sale, inhibitorii SGLT2 nu au fost legați de un risc redus de demență, ceea ce sugerează că efectele protectoare ale medicamentelor GLP-1 merg dincolo de simplul control al zahărului din sânge.

Deși mecanismul exact este neclar, aceste medicamente au fost legate de reducerea inflamației, neuroinflamarea fiind recunoscută din ce în ce mai mult ca o cauză a demenței. Prin reducerea inflamației cronice, medicamentele pot încetini moartea celulelor din creier, spune Reddin.

Medicamentele GLP-1 pot proteja, de asemenea, împotriva problemelor cardiovasculare, cum ar fi acumularea de placă în artere și hipertensiunea arterială, care ar putea provoca demență.

„Toate drumurile par să ducă la Roma. Putem vedea din mai multe studii observaționale și acum o analiză a studiilor controlate cu placebo că aceste medicamente au acest efect [anti-demență]”, spune Al-Aly.

Al-Aly subliniază că nu suntem încă în situația în care unei persoane care prezintă un risc crescut de a dezvolta demență i s-ar prescrie medicamente GLP-1 pentru a-i reduce șansele. Dar el spune, de asemenea, că medicii ar putea lua în considerare oferirea acestor medicamente în detrimentul altor medicamente hipoglicemiante persoanelor cu diabet de tip 2 care au, de asemenea, un risc crescut de declin cognitiv, de exemplu, dacă au avut un istoric familial al afecțiunii. „Această cercetare va crește înclinația unui medic de a prescrie aceste medicamente”, spune el.

Reddin observă că perioada minimă de urmărire de șase luni a analizei a fost relativ scurtă și spune că „ar trebui efectuate studii de amploare pentru a studia în mod specific efectul terapiei hipoglicemiante asupra demenței și declinului cognitiv”. Două studii clinice care investighează semaglutida ca terapie pentru boala Alzheimer timpurie sunt așteptate să se încheie în acest an.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...