VIDEO Progrese-record în dezvoltarea interfeţelor creier-computer: Un bărbat paralizat a reuşit să mişte un braţ robotic doar imaginându-şi mişcările

Mana robotica
Sursa foto: Captură video – YouTube / UC San Francisco (UCSF)

Progresele înregistrate de cercetătorii de la UC San Francisco (UCSF) i-au permis unui bărbat paralizat să controleze un braţ robotic, imaginându-şi mişcările pe care doreşte să le facă. Interfaţa creier-computer (ICC, în engl. BCI) a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustată, potrivit unui studiu publicat în revista Cell, citat de News.ro.

Prin intermediul unui dispozitiv care transmite semnale de la creierul său la un computer, bărbatul a fost capabil să apuce, să mute şi să arunce obiecte doar imaginându-şi că efectuează aceste acţiuni.

Dispozitivul, cunoscut sub numele de interfaţă creier-computer (ICC, în engl. BCI), a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustat. Până acum, astfel de dispozitive au funcţionat doar o zi sau două.

ICC se bazează pe un model de inteligenţă artificială (AI) care se poate adapta la micile schimbări care au loc în creier atunci când o persoană repetă o mişcare – sau, în acest caz, o mişcare imaginată – şi învaţă să o facă într-un mod mai rafinat.

Cheia acestei descoperiri a fost descoperirea modului în care activitatea creierului se modifică zi de zi atunci când un participant la studiu îşi imaginează în mod repetat că face anumite mişcări.

Odată ce AI a fost programată să ţină cont de aceste schimbări care au loc în creier, interfaţa a funcţionat luni la rând.

Micii senzori implantaţi pe suprafaţa creierului pacientului au detectat activitatea cerebrală atunci când participantul la studiu şi-a imaginat că se mişcă.

Un model de inteligenţă artificială a decodat activitatea cerebrală a pacientului în mişcări care au condus braţul robotic. Participantul a putut face braţul robotic să ridice blocuri, să le întoarcă şi să le mute în locuri noi.

El a putut chiar să deschidă un dulap, să scoată o ceaşcă şi să o apropie de un dozator de apă.

Pentru persoanele cu paralizie, capacitatea de a se hrăni singure sau de a bea apă le-ar schimba viaţa.

Dr. Ganguly crede că acest lucru este realizabil.

„Sunt foarte încrezător că odată ce am învăţat cum să construim sistemul putem face ca acest lucru să funcţioneze”, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal, medicul neurolog, dr. Karunesh Ganguly de la UCSF.

Studiul lor a fost publicat joi, în revista Cell.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...