China a negat sâmbătă că ar solicita companiilor să-i furnizeze date, în contextul în care TikTok a fost sancționată cu o amendă uriașă în Uniunea Europeană pentru modul în care gestionează datele personale ale utilizatorilor, potrivit TechXplore.
Platforma de social media a fost obligată vineri să plătească 530 de milioane de euro (circa 600 de milioane de dolari) pentru transferul datelor utilizatorilor din Europa către China și pentru faptul că nu a garantat protejarea acestora împotriva accesului autorităților chineze.
Este a doua cea mai mare amendă impusă vreodată de UE în urma unei anchete privind legalitatea transferurilor de date efectuate de TikTok.
TikTok va contesta decizia
Compania, deținută de grupul chinez ByteDance, a anunțat că va contesta decizia.
Ministerul chinez de externe a reacționat sâmbătă, afirmând că „China nu a cerut niciodată și nu va cere niciodată întreprinderilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să stocheze date prin mijloace ilegale”.
Totodată, autoritățile de la Beijing au cerut Uniunii Europene și Irlandei — țara unde se află sediul european al TikTok — să asigure „un mediu de afaceri echitabil, corect și nediscriminatoriu pentru companiile din toate țările”.
Irlanda, regulatorul principal în UE
Deși TikTok este o divizie a companiei chineze ByteDance, sediul său european se află la Dublin, ceea ce înseamnă că Autoritatea pentru Protecția Datelor din Irlanda este organismul de reglementare principal pentru platformă în Europa.
TikTok se află sub supravegherea mai multor guverne din lume, pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea națională, în special temerile că datele utilizatorilor ar putea fi accesate de guvernul chinez, și de potențialul platformei de a răspândi dezinformare.
Mai multe țări au interzis aplicația temporar sau permanent, printre care Pakistan, Nepal și, recent, Franța în teritoriul său de peste mări, Noua Caledonie.
Presiune în creștere și în Statele Unite
Amenda impusă vineri ar putea amplifica presiunea asupra rețelei sociale și în Statele Unite.
Congresul american a adoptat în 2024 o lege care obligă ByteDance să cedeze controlul asupra TikTok în SUA sau să se retragă complet de pe piața americană. Președintele Donald Trump a amânat de două ori termenul limită pentru vânzarea platformei, care are aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA. Ultimul termen expiră pe 19 iunie.
Beijingul respinge acuzațiile
Beijingul a respins constant acuzațiile privind accesarea datelor de către autoritățile chineze în afara granițelor și susține că respectă legislațiile locale în toate țările în care operează.