Texas ar putea deveni în această săptămână al doilea stat american care obligă operatorii magazinelor de aplicații, precum Apple și Google, să verifice vârsta utilizatorilor. Proiectul de lege Senate Bill 2420 a fost aprobat cu o majoritate largă în ambele camere ale legislativului texan și așteaptă acum semnătura guvernatorului Greg Abbott pentru a deveni lege, transmite Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Conform propunerii legislative, magazinele de aplicații vor trebui să verifice vârsta utilizatorilor dispozitivului, iar în cazul în care aceștia au sub 18 ani, să solicite consimțământul părinților pentru descărcarea aplicațiilor sau efectuarea de achiziții în aplicație.
Măsura vine în contextul unor îngrijorări tot mai mari cu privire la impactul tehnologiei și al rețelelor sociale asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților.
Un proiect de lege separat, încă neaprobat, ar impune interzicerea completă a accesului la aplicațiile de social media pentru persoanele sub 18 ani.
Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research în 2023, 81% dintre americani susțin impunerea consimțământului parental pentru crearea de conturi pe rețelele sociale de către copii, iar 71% sunt în favoarea verificării vârstei înainte de accesarea acestor platforme.
Proiectul de lege din Texas a fost întâmpinat cu opoziție din partea Apple și Google. Cele două companii susțin că implementarea unei astfel de măsuri ar însemna colectarea și păstrarea de informații sensibile despre vârstă pentru toți utilizatorii, chiar și în cazul aplicațiilor care nu ridică probleme, cum ar fi cele de prognoză meteo sau scoruri sportive.
„Dacă această lege va fi adoptată, magazinele de aplicații vor fi obligate să colecteze și să păstreze date personale sensibile pentru fiecare texan care dorește să descarce o aplicație, chiar dacă este una care oferă doar informații despre vreme sau scoruri sportive”, a transmis Apple într-un comunicat.
Google și Apple propun alternative care presupun partajarea informației despre vârstă doar cu aplicațiile care solicită acest lucru, nu cu toate aplicațiile disponibile în magazin.
„Vedem un rol pentru legislație în această chestiune”, a declarat Kareem Ghanem, director de politici publice la Google. „Însă trebuie să fie implementată corect și să îi responsabilizeze pe Zuckerberg și companiile de social media, pentru că prejudiciile aduse copiilor și adolescenților de aceste platforme sunt cele care au declanșat dorința de reformă.”
Meta, compania care deține platformele Facebook și Instagram, a susținut ideea ca verificarea vârstei și a consimțământului parental să fie realizată direct de către magazinele de aplicații, pentru a evita proceduri complicate la nivelul fiecărei aplicații în parte. Într-o audiere în Senatul SUA din 2023, CEO-ul Mark Zuckerberg a afirmat că „părinții nu ar trebui să fie obligați să încarce un act de identitate sau o dovadă că sunt părinți în fiecare aplicație pe care o folosesc copiii lor”.
Meta a refuzat să comenteze în legătură cu proiectul din Texas, dar mai multe organizații pentru protecția copilului s-au declarat în favoarea lui.
„Problema este că autoreglarea pe piața digitală a eșuat, iar magazinele de aplicații au pus profitul mai presus de siguranța și drepturile copiilor și familiilor”, a declarat Casey Stefanski, director executiv al organizației Digital Childhood Alliance.
Texas urmează modelul statului Utah, care a adoptat o legislație similară la începutul acestui an. De asemenea, în Congresul SUA a fost introdus un proiect de lege federal cu obiective asemănătoare.