Yahoo ar dori să cumpere Chrome. Compania vizează browserul Google în cadrul procesului antitrust

Sigla yahoo
Sursa foto: Flickr/ Yahoo

Yahoo, una dintre mărcile de căutare istorice, a declarat că intenționează să cumpere browserul Chrome al Google, în cazul în care compania este obligată de instanță să-l vândă. Această informație a fost dezvăluită în cadrul celei de-a patra zile a procesului inițiat de Departamentul de Justiție al SUA (DOJ), în încercarea de a corecta monopolul Google pe piața căutării, anunță TheVerge.

Un potențial parteneriat cu Chrome

DOJ a cerut ca judecătorul Amit Mehta să ia măsuri pentru a descompune Google, impunându-i să vândă browserul Chrome, pe care agenția îl consideră un canal esențial de distribuire pentru motorul său de căutare, care a acumulat o putere prea mare, impunând dificultăți concurenței.

Conform martorilor audiați în cadrul procesului, Yahoo nu este singura companie interesată de Chrome. Deși CEO-ul DuckDuckGo a declarat că nu ar putea să își permită o astfel de achiziție, martorii de la Perplexity și OpenAI au exprimat și ei interes pentru browserul popular.

Yahoo și strategia sa pentru un browser propriu

Yahoo consideră că deținerea unui browser web este esențială pentru a sprijini căutarea online, iar compania lucrează activ la dezvoltarea propriei sale versiuni de browser. Brian Provost, directorul general al Yahoo Search, a mărturisit în instanță că aproximativ 60% din căutările online se fac prin intermediul unui browser, iar mulți utilizatori caută direct din bara de adrese.

Acesta a explicat că, încă din vara anului trecut, Yahoo a început să dezvolte intern un prototip de browser pentru a înțelege ce ar trebui să facă pentru a-l lansa pe piață. De asemenea, Provost a precizat că Yahoo se află în discuții continue cu alte companii pentru a achiziționa un browser, deși a refuzat să dezvăluie care sunt acestea.

Achiziția Chrome – un pas rapid pentru Yahoo

În opinia lui Provost, prototiparea unui browser propriu ar putea dura între șase și nouă luni, însă achiziționarea Chrome ar reprezenta o cale mult mai rapidă de a ajunge la scală. Acesta a numit Chrome „probabil cel mai important jucător strategic de pe web” și a estimat că achiziționarea acestuia ar putea crește cota de piață a Yahoo Search de la 3% la două cifre.

Provost a estimat că tranzacția ar costa zeci de miliarde de dolari, sumă pe care Yahoo ar putea să o asigure cu sprijinul proprietarului său, Apollo Global Management.

Un trecut controversat în domeniul browserelor

Apollo deține deja o marcă de browser, NetScape, care a fost în centrul unui alt caz de antitrust, dar Provost a subliniat că nu o consideră un „browser activ” în prezent. Acest aspect adaugă o dimensiune interesantă procesului și planurilor Yahoo, în contextul în care industria browserelor a avut întotdeauna o istorie complexă din punct de vedere legal și economic.

Aceste mișcări din partea Yahoo subliniază importanța critică a browserelor în strategia pe termen lung a companiilor de tehnologie și a evidențiat o luptă continuă pentru a prelua controlul asupra canalelor esențiale de distribuire online.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...