VIDEO Hologramele care pot fi manipulate fizic au ieșit din domeniul SF și au ajuns în viața reală, grație unei inovații în tehnologia realității mixte

Imagine holografică manipulabilă
Credit foto: cliff1126 / Pixabay

Într-un nou studiu publicat recent pe platforma HAL open, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Navarra, Spania, a explorat modul în care hologramele tridimensionale pot fi apucate și atinse folosind materiale elastice ca o componentă cheie a display-urilor volumetrice, relatează LiveScience.

Această inovație înseamnă că graficile 3D pot fi interacționate. De exemplu, poți apuca și mișcad un cub virtual cu mâna, fără a dăuna unui sistem holografic. Cercetarea nu a fost încă revizuită de colegi, deși oamenii de știință au demonstrat rezultatele lor într-un video în care prezintă tehnologia.

„Suntem obișnuiți să interacționăm direct cu telefoanele noastre, unde atingem un buton sau tragem un document direct cu degetul pe ecran — este natural și intuitiv pentru oameni. Acest proiect ne permite să folosim această interacțiune naturală cu grafica 3D pentru a valorifica abilitățile noastre înnăscute de viziune și manipulare 3D”, a declarat Asier Marzo, autorul principal al studiului și profesor de informatică la Universitatea Publică din Navarra.

Cercetătorii își vor prezenta descoperirile la conferința CHI despre Factori Umani în Sistemele de Calcul din Japonia, care va avea loc între 26 aprilie și 1 mai

Deși hologramele nu sunt o noutate. Ele sunt utilizate pentru a îmbogăți expozițiile publice sau sunt integrate în ochelarii smart. Dar abilitatea de a interacționa fizic cu ele a fost până acum rezervată domeniului science fiction, în filme precum „Iron Man” al celor de la Marvel.

Noua cercetare reprezintă o premieră. Este prima dată când grafica 3D poate fi manipulată în aer liber cu mâinile umane. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au trebuit însă să aprofundeze modul în care funcționează holografia.

La baza display-urilor volumetrice care susțin hologramele se află un difuzor. Acesta este o foaie rigidă, care oscilează rapid, pe care sunt proiectate mii de imagini sincronizate la diferite înălțimi pentru a forma grafica 3D. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de hologramă.

Totuși, natura rigidă a oscilatorului înseamnă că, dacă acesta intră în contact cu o mână umană în timpul oscilațiilor, s-ar putea să se rupă sau să provoace o accidentare. Soluția a fost utilizarea unui material flexibil (despre care cercetătorii nu au dezvăluit încă detalii) care poate fi atins fără a deteriora oscilatorul sau a afecta imaginea.

Mai mulți utilizatori pot interacționa concomitent cu imaginea virtuală

De aici, s-a realizat posibilitatea manipulării imaginii holografice, deși cercetătorii au trebuit să depășească și problema deformației materialului elastic atunci când este atins. Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au implementat corectarea imaginii pentru a se asigura că holograma este proiectată corect.

Deși această inovație este încă în stadiu experimental, există multe moduri în care ar putea fi utilizată dacă va fi comercializată.

„Display-urile de genul ecranelor tactile și dispozitivelor mobile sunt prezente în viața noastră pentru muncă, învățare sau divertisment. Având grafica tridimensională care poate fi manipulată direct, aceasta are aplicații în educație. Ca un exemplu, pentru vizualizarea și asamblarea pieselor unui motor”, au spus cercetătorii în declarația lor.

„În plus, mai mulți utilizatori pot interacționa concomitent, fără a fi nevoie de căști de realitate virtuală. Aceste display-uri ar putea fi deosebit de utile în muzee, de exemplu, unde vizitatorii ar putea să se apropie și să interacționeze cu conținutul”, au concluzionat autorii studiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...