Încă pornește după atâția ani: Oamenii care sunt nevoiți să folosească computere vechi cu Windows / Deutsche Bahn a căutat recent un administrator IT cu experiență în Windows 3.11 și MS-DOS

cd cu windows xp
Sursa foto: Eibner-Pressefoto/Jonas Lohrmann / imago stock&people / Profimedia

Răspândirea sistemului de operare Windows al Microsoft, de la lansarea sa în 1975, a dus la o dependență semnificativă de software și hardware vechi și, uneori, învechit, în diverse sectoare, transmite BBC News.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Acest lucru este evidențiat de descoperirea unui lift dintr-un spital din New York care rulează Windows XP, un sistem de operare lansat acum aproape un sfert de secol. După cum observă Lee Vinsel, profesor asociat la Virginia Tech, „într-un fel, Windows este infrastructura supremă… Sistemele lor sunt integrate în tot ceea ce ne înconjoară.”

Această dependență se extinde la infrastructuri critice, cum ar fi bancomatele, multe dintre acestea funcționând încă pe sisteme Windows vechi, precum XP și chiar Windows NT. Actualizarea acestor mașini prezintă provocări din cauza „costurilor ridicate asociate compatibilității hardware, conformității cu reglementările și necesității de a rescrie software-ul proprietar al bancomatelor”, potrivit tehnicianului de teren Elvis Montiero.

În mod similar, serviciul feroviar german, Deutsche Bahn, a căutat un administrator IT cu experiență în Windows 3.11 și MS-DOS pentru sistemele de afișare ale trenurilor, demonstrând longevitatea acestor tehnologii în serviciile esențiale.

Citește și: Valve face încă un pas spre transformarea SteamOS într-un competitor pentru Windows

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn a explicat că „trenurile lor au o durată de viață lungă și funcționează până la 30 de ani sau mai mult”, justificând utilizarea în continuare a sistemelor stabile, deși învechite.

Chiar și în metroul Muni din San Francisco, dischetele sunt încă utilizate pentru a porni sistemul de control al trenurilor cu software DOS.

Motivele persistenței sistemelor vechi

Persistența acestor sisteme mai vechi provine adesea din „întreținerea amânată” în organizațiile mari, după cum explică M. Scott Ford, dezvoltator de software. „Organizațiile își concentrează toată atenția pe adăugarea de noi funcții, în loc să investească aceste resurse în îmbunătățirea [elementelor de bază] a ceea ce există deja”, a explicat el.

Acest lucru poate duce la experiențe frustrante pentru utilizatori, așa cum descrie psihiatrul Eric Zabriskie, care s-a confruntat cu timpi de conectare extrem de lenți în sistemul învechit de înregistrare computerizată a pacienților (CPRS) al Departamentului Afacerilor Veteranilor din SUA, pe care l-a comparat cu „învățarea utilizării unei mașini vechi”.

Deși există preocupări legate de securitatea software-ului învechit, unii, precum profesorul Dene Grigar, directorul Laboratorului de Literatură Electronică, conservă în mod activ computerele vechi pentru a experimenta arta digitală așa cum a fost concepută inițial. Ea subliniază natura „participativă, interactivă și experiențială” a primelor opere digitale, care nu pot fi reproduse integral prin emulare.

În cele din urmă, așa cum sugerează Ford, „Microsoft este pur și simplu ceva de care nu poți scăpa”, o consecință a strategiei sale istorice de compatibilitate hardware extinsă și de suport software pe termen lung, care contrastează cu ecosistemul mai controlat al rivalei Apple.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...