Marea Britanie dezvoltă un algoritm care „prezice” dacă cineva va deveni criminal. Criticii numesc proiectul „înfricoșător și distopic”

a close up of a person typing on a laptop
Photo by Sean D on Unsplash

Mai multe instituții publice din Marea Britanie dezvoltă un algoritm care va „prezice” cine sunt indivizii care au cele mai mari șanse să devină criminali. The Guardian transmite că autoritățile britanice folosesc un set de date cu informațiile personale despre criminali condamnați, dar și a mai multor victime.

Inițial, programul a fost numit „proiectul de predicție a omuciderilor”, dar a fost schimbat în „schimbul de date pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor”. Autoritățile au afirmat că lucrează la un asemenea algoritm, dar susțin că folosesc exclusiv informații a persoanelor condamnate, precum numele acestora, vârsta, genul și etnia.

În schimb, organizația Statewatch, care a dezvăluit existența proiectului, susține că în total sunt folosite datele personale a sute de mii de oameni, printre care și victime a unor infracțiuni violente. Printre aceste informații se numără vârsta la care o persoană apare în sistemul poliției ca victimă (inclusiv a violenței domestice), dar și vârsta când acestea au contactat prima dată poliția.

Conform documentelor obținute de Statewatch, programul folosește și informații despre sănătatea persoanelor: sănătatea mintală, dependențe, suicidul și vulnerabilitatea, autovătămare și handicapul.

Sofia Lyall, un cercetător Statewatch, a criticat proiectul: „Încercarea Ministerului Justiției de a construi acest program de predicție a crimelor este cel mai recent exemplu înfricoșător și distopic al intenției guvernului de a dezvolta așa-numitele sisteme de „predicție” a infracțiunilor.

În repetate rânduri, studiile au arătat că programele algoritmice de „predicție” a criminalității sunt în mod fundamental eronate. Cu toate acestea, guvernul merge înainte cu sistemele de inteligență artificială care îi vor cataloga pe oameni drept infractori înainte ca aceștia să fi făcut ceva”

În schimb, un reprezentant al Ministerului Justiției din Marea Britanie a susținut că proiectul este „realizat doar în scopuri de cercetare” și că are rolul de „a ne ajuta să înțelegem mai bine riscul ca persoanele aflate în probațiune să comită violențe grave”.

În Uniunea Europeană, și inclusiv în România, regulamentul AI Act interzice autorităților să creeze un program asemănător folosind AI.

Conform articolului 5 al legii, inteligența artificială nu poate fi folosită pentru a prezice riscul ca un individ să devină infractor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...