Un document judiciar recent dezvăluie că executivii Meta au recunoscut că Facebook este înfrânt de TikTok, în pofida faptului că Facebook rămâne una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, potrivit TechCrunch.
Conform unor discuții interne dintre Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, și alți directori ai companiei, TikTok a devenit principala amenințare pe piața rețelelor sociale, depășind Facebook atât în termeni de timp petrecut de utilizatori pe platformă, cât și în privința impactului său asupra trendurilor online.
Documentul, publicat luni, face parte din procesul antitrust inițiat de Comisia Federală pentru Comerț a SUA (FTC) împotriva Meta și cuprinde conversații din februarie 2022. În acestea, Zuckerberg și alți lideri ai companiei discutau despre strategia de pe piața rețelelor sociale și despre modul în care TikTok câștigă tot mai mult teren.
Confruntarea cu TikTok, Meta recunoaște pierderea de teren
Într-un mesaj, Zuckerberg a descris Facebook drept un „competitor” care „a pierdut impulsul” în fața TikTok. Potrivit acestuia, TikTok reușește să creeze un „sentiment de context comun” între utilizatori, în care aceștia descoperă aceleași meme-uri și conținut viral, ceea ce crește gradul de interacțiune și de atractivitate al platformei.
Adam Mosseri, șeful Instagram, a adăugat că Facebook nu mai este motorul implicit al utilizatorilor, așa cum era odată, și că TikTok devine din ce în ce mai dominant pe piață. Mosseri a afirmat că, în prezent, YouTube ar putea fi preferatul utilizatorilor, dar a prevăzut că TikTok va depăși această platformă în timp, având în vedere datele interne ale Meta.
„TikTok este 100% video și ne depășește grav. Presupun că ei cresc piața socială mobilă și iau din audiența TV, video-urilor long-form și chiar din Netflix,” a spus Mosseri în documentele depuse la dosar.
TikTok continuă să câștige teren
Este clar că predicțiile lui Mosseri nu au fost lipsite de temei. În 2021, TikTok a depășit YouTube în ceea ce privește timpul mediu de vizionare al utilizatorilor din Statele Unite. Conform unui alt studiu realizat de Qustodio, o companie de software pentru control parental, copiii cu vârste între patru și 18 ani au petrecut cu 60% mai mult timp pe TikTok decât pe YouTube în 2023.
De asemenea, TikTok a început să permită încărcarea de clipuri de 60 de minute, ceea ce a reprezentat o provocare directă pentru YouTube.
În această săptămână, Netflix a introdus o caracteristică similară TikTok în aplicația sa mobilă, permițând utilizatorilor să vizioneze un feed vertical de videoclipuri recomandate, personalizate pe baza preferințelor individuale.
Meta se află într-o competiție acerbă
În contextul procesului antitrust, documentele arată că, deși Facebook rămâne cea mai mare platformă socială în ceea ce privește numărul de utilizatori activi zilnic sau săptămânal, Meta recunoaște că nu mai este lider în ceea ce privește timpul total petrecut de utilizatori pe platformă.
Zuckerberg a subliniat că, în ciuda numărului mare de utilizatori, Facebook a pierdut bătălia pentru captarea atenției utilizatorilor, iar TikTok a reușit să ofere o experiență mult mai captivantă și interactivă.
Totodată, Mosseri a observat că TikTok reușește să adune utilizatorii în jurul acelorași teme și interese comune, facilitând un tip de „socializare” indirectă, în care utilizatorii nu trebuie să își împărtășească activitățile pentru a fi în același context. „Asta face ca TikTok să fie social în mod inerent, pentru că poți presupune că prietenii tăi au văzut același conținut”, a explicat Mosseri.
Meta vs. concurența, o piață în plină fragmentare
Conform unui alt executiv din cadrul Meta, Stan Chudnovsky, compania se află acum într-o competiție tot mai fragmentată, cu o „mulțime de alte companii care mănâncă din creșterea noastră”. Chudnovsky a menționat că platformele ca TikTok, Twitter, YouTube, Reddit și Discord au reușit să atragă atenția utilizatorilor, iar adăugarea unui nou format (precum Stories) nu mai este suficientă pentru a menține interesul publicului.
De asemenea, John Hegeman, responsabil cu publicitatea la Meta, a recunoscut că TikTok se află „clar în frunte” în domeniul conținutului video de formă scurtă și al uneltelor de creație, dar a spus că Meta ar putea închide acest decalaj prin stimularea creatorilor de conținut să posteze și pe Reels, platforma proprie a Meta.
Teama de concurență. Meta se confruntă cu presiuni pe mai multe fronturi
Aceste dezvăluiri interne vin într-un moment în care guvernul american încearcă să demonstreze în cadrul procesului că Meta a încălcat legile concurenței prin achiziționarea unor platforme ca Instagram și WhatsApp, consolidându-și astfel un monopol pe piața rețelelor sociale.
În ciuda poziției dominante pe care o avea Facebook, documentele sugerează că execuții Meta sunt conștienți de presiunea din partea concurenței și de faptul că TikTok reprezintă o amenințare reală.
În cadrul aceleași proceduri legale, Zuckerberg a mărturisit luna trecută că succesul TikTok a încetinit creșterea Meta, subliniind riscurile pe care compania le înfruntă în fața unei platforme care continuă să crească și să capteze atenția utilizatorilor din întreaga lume.