China cunoaște un veritabil paradox climatic / Reducerea dramatică a poluării aerului duce la o creștere semnificativă a încălzirii globale

În mod normal, eforturile de îmbunătățire a calității aerului se aliniază cu obiectivele de a avea o planetă și o populație mai sănătoasă. Cercetări recente evidențiază însă consecințe neașteptate, precum și un adevărat paradox: reducerea dramatică a poluării aerului din China ar putea contribui la o creștere surprinzătoare a încălzirii globale, relatează New Scientist.

China a lansat în anul 2018 o inițiativă majoră pentru a combate poluarea aerului și a îmbunătăți calitatea vieții propriilor cetățeni. „Bătălia pentru un cer albastru”, așa cum a fost numită, a inclus o serie de măsuri stricte pentru reducerea emisiilor poluante, în special în zonele urbane.

Multe fabrici care nu respectau standardele de mediu au fost închise sau modernizate. Au fost introduse, de asemenea, reguli stricte pentru vehiculele cu motoare diesel și alte surse de poluare, în timp ce se încuraja utilizarea vehiculelor electrice.

În paralel, s-a investit masiv în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, pentru a reduce dependența de cărbune.

Ca urmare, în marile așezări urbane, nivelurile de PM2.5 (particule fine din aer cu un diametru de cel mult 2.5 micrometri) au scăzut semnificativ, iar calitatea aerului a crescut simțitor.

O veste bună? Nu chiar.

Paradoxul aerului mai curat

Aerosolii, particule solide sau gazoase din atmosferă, joacă un rol important esențial în echilibrul energetic al Pământului. Practic, astfel de particule acționează ca niște oglinzi naturale ce reflectă o parte din radiațiile solare înapoi în spațiu.

Și aici intervine paradoxul semnalat în China. Mai puține particule în atmosferă înseamnă că mai multă energie solară ajunge la suprafața Pământului, ceea ce accelerează procesul de încălzirea globală, se arfată într-un studiu publicat în revista Environmental Research Letters.

Efectele reducerii aerosolilor din China nu se limitează doar la această țară. Reducerea particulelor poluante poate modifica circulația atmosferică globală, fenomen observat deja și în zona Pacificului de Nord. Asta demonstrează că până și  schimbările locale pot avea implicații semnificative la nivel global, ceea ce afectează echilibrul climatic din întreaga lume.

„Aerul curat este precum o oglindă curată care permite mai multă lumină să pătrundă. Pe măsură ce reducerea aerosolilor continuă, trebuie să înțelegem rapid cât de mult va accelera încălzirea globală și cât de repede”, a comentat pentru New Scientist Dr. Richard Allan, cercetător în cadrul Universității din Reading.

Care este soluția?

Specialiștii susțin că soluția nu este reducerea politicilor de curățare a aerului, așa cum s-ar putea crede. Mai degrabă, subliniază autorii studiului, publicul trebuie să înțeleagă faptul că este esențial un echilibru între combaterea poluării și măsurile de adaptare climatică.

Pentru a contracara aceste efecte neașteptate, este imperativ să se accelereze eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul.  

Accelererarea tranziției către surse de energie regenerabilă este iarăși un obiectiv pe care oamenii de știință îl cataloghează ca fiind unul extrem de important, alături de implementarea unor standarde globale pentru emisiile industriale.  

Pe scurt, aerul mai curat este crucial pentru sănătatea umană, însă trebuie să fie completat de politici mai riguroase care vizează reducerea încălzirii globale, pentru a evita efectele secundare de genul celor înregistrate în acest moment.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...