Unul dintre principalele rapoarte oficiale în baza cărora președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să impună tarife de import „reciproce” dure multor state ale lumii enumeră politici guvernamentale, dar și stări de fapt din aceste țări, inclusiv din România, transmite Profit.ro. În relația cu România, specialiștii SUA se referă la probleme în industria farmaceutică, drepturile de proprietate intelectuală în IT, website-uri pirat care ar fi găzduite sau înregistrate în România și deficitul comercial pe mărfuri, transmite News.ro.
Documentul a fost elaborat de Office of the United States Trade Representative (USTR), instituția de stat de la Washington, subordonată Cabinetului Executiv al președintelui, ce coordonează politica comercială externă a Statelor Unite.
În relația cu România, specialiștii identifică probleme legate de industria farmaceutică și de drepturile de proprietate intelectuală în IT.
„Producătorii farma au identificat mai multe dificultăți legate de omisiunea Guvernului României de a actualiza, în pofida solicitărilor repetate în acest sens, lista medicamentelor inovative eligibile pentru decontare în cadrul sistemului național de sănătate, existând numeroase cereri nerezolvate. În plus, atât companiile farmaceutice inovative, cât și cele de produse generice au retras medicamente de pe piața românească, din cauza faptului că prețurile oficiale (reglementate – n.r.) din România pot scădea sub costurile de producție”, scrie în raport.
O altă problemă se referă la unele website-uri pirat, nemenționate specific, despre care se crede că sunt găzduite sau înregistrate în România.
„Sancțiunile blânde pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală nu descurajează în mod credibil aceste infracțiuni, astfel că instituțiile de aplicare a legii aleg să trateze spețele semnificative drept cazuri de evaziune fiscală”, se mai afirmă în document.
Raportul mai arată că, potrivit statisticilor de la Washington, deficitul comercial pe mărfuri al SUA în raport cu România, anul trecut, a fost de 2,646 miliarde dolari, în ușoară scădere față de 2023 (2,691 miliarde dolari).
Președintele Donald Trump a anunțat, miercuri, că semnează un „ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru țările din întreaga lume”.
Aceste tarife pornesc de la o bază minimă de 10 la sută. Conform unui tabel prezentat de șeful Casei Albe, tariful reciproc impus UE este de 20 la sută. De asemenea, el a reconfirmat că de la miezul nopții vor intra în vigoare taxele vamale de 25 la sută pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite.
Anunțul a provocat un adevărat cutremur pe piețele internaționale.