Elon Musk trebuie să răspundă în instanţă într-un proces pentru fraudă legat de divulgarea întârziată a participaţiei sale în Twitter

contul lui elon musk de pe x
Sursa foto: Christopher Tamcke / imageBROKER / Profimedia

Un judecător american a respins vineri cererea miliardarului Elon Musk de a anula un proces în care este acuzat că a fraudat foşti acţionari ai Twitter prin întârzierea divulgării investiţiei sale iniţiale în compania de social media, acum cunoscută sub numele de X, relatează Reuters, citată de News.ro.

Judecătorul federal Andrew Carter din Manhattan a decis că reclamanţii au prezentat suficiente dovezi pentru a susţine că Musk a avut intenţia de a comite fraudă printr-o raportare incorectă către autorităţile de reglementare, postări înşelătoare pe Twitter despre viitorul companiei şi o strategie de a-şi construi ”în tăcere” participaţia în firmă. Carter a respins însă alte capete de acuzare din acţiunea colectivă propusă, fără a se pronunţa asupra fondului cauzei.

Comisia americană pentru valori mobiliare (SEC) are, la rândul ei, un proces deschis împotriva lui Musk pentru divulgarea întârziată a participaţiei.

Reclamanţii, conduşi de Sistemul de Pensii al Pompierilor din Oklahoma, susţin că Musk a ignorat termenul-limită impus de SEC pentru a anunţa că deţinea 5% din acţiunile Twitter (24 martie 2022), dezvăluind abia după 11 zile o participaţie de 9,2% într-o raportare oficială. Această întârziere i-ar fi adus lui Musk economii de peste 200 de milioane de dolari şi i-ar fi prejudiciat pe foştii acţionari, care au vândut acţiuni la preţuri artificial scăzute. Musk a cumpărat întreaga companie pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022.

În decizia de 43 de pagini, judecătorul a menţionat că dezvăluirea de către Musk a unei participaţii de 9,2% putea fi considerată înşelătoare, deoarece sugera o investiţie ”pasivă”, fără intenţia de a prelua compania. De asemenea, acţionarii pot acţiona în justiţie pentru două postări făcute de Musk pe 26 martie 2022: într-una afirma că se gândeşte serios să creeze un rival al Twitter, iar într-alta răspundea unei sugestii de a cumpăra Twitter şi de a schimba logo-ul cu imaginea lui Doge spunând ”Ha ha, ar fi tareee.”

Avocaţii lui Musk au susţinut că aceste postări ar fi atras atenţia nedorită asupra sa, ceea ce ar contrazice intenţia de fraudă. Judecătorul Carter a considerat însă că argumentele reclamanţilor sunt ”cel puţin la fel de convingătoare”.

Acţiunile Twitter au crescut cu 27% pe 4 aprilie 2022, când Musk a dezvăluit deţinerea sa de 9,2%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...