Exporturile de magneți din pământuri rare ale Chinei către Statele Unite au crescut în iunie de peste șapte ori față de nivelul din mai, marcând o redresare bruscă a fluxului de minerale critice utilizate în vehiculele electrice și turbinele eoliene după un acord comercial sino-american, relatează Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Livrările către Statele Unite din partea celui mai mare producător mondial de magneți din pământuri rare au crescut la 353 de tone metrice în iunie, cu 660% mai mult decât în mai, au arătat duminică datele Administrației Generale a Vămilor.
Acest lucru s-a produs în urma acordurilor încheiate în iunie pentru a rezolva problemele legate de expedierile de minerale și magneți din pământuri rare către Statele Unite. Producătorul de cipuri Nvidia intenționează să reia vânzările cipurilor sale H20 AI către China ca parte a acordului.
China, care furnizează peste 90% din oferta mondială de magneți din pământuri rare, a decis la începutul lunii aprilie să adauge mai multe produse din pământuri rare pe lista sa de restricții la export, ca represalii la tarifele vamale impuse de SUA.
Scăderea bruscă ulterioară a livrărilor în aprilie și mai, din cauza timpului îndelungat necesar pentru obținerea licențelor de export, a perturbat lanțul global de aprovizionare, forțând unii producători auto din afara Chinei să oprească parțial producția din cauza lipsei de pământuri rare.
În total, China a exportat 3.188 de tone de magneți permanenți din pământuri rare la nivel mondial luna trecută, cu 157,5% mai mult față de 1.238 de tone în mai, deși volumul lunii iunie a fost încă cu 38,1% mai mic decât luna corespunzătoare din 2024.
Este probabil ca livrările de magneți să se redreseze în continuare în iulie, deoarece mai mulți exportatori au obținut licențe în iunie, au declarat analiștii.
În prima jumătate a anului 2025, exporturile de magneți din pământuri rare au scăzut cu 18,9% față de anul precedent, la 22.319 tone.