Exporturile Chinei de telefoane iPhone și alte dispozitive mobile către SUA s-au prăbușit în luna aprilie până la cel mai scăzut nivel din 2011, reflectând impactul puternic al tarifelor americane asupra comerțului bilateral dintre cele două mari economii ale lumii, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Datele publicate marți de Administrația Vamală Chineză arată că exporturile de smartphone-uri ale Chinei către SUA au scăzut cu 72% în aprilie, ajungând sub 700 de milioane de dolari. Prin comparație, exporturile totale ale Chinei spre SUA au înregistrat un declin de 21%.
Prăbușirea vine pe fondul noilor tarife impuse de administrația Trump
Această prăbușire vine pe fondul noilor tarife impuse de administrația Trump, care luna trecută a introdus taxe vamale de 145% pentru o gamă largă de produse importate din China. În replică, Beijingul a limitat exporturile de metale rare esențiale și a majorat tarifele pentru produsele americane importate până la 125%.
Temerile legate de un război comercial global revin în atenție, în contextul în care schimburile comerciale între SUA și China au atins 690 de miliarde de dolari în 2024. Escaladarea tensiunilor riscă să afecteze grav industriile din ambele țări și să alimenteze inflația globală, prin creșterea prețurilor pentru consumatori.
Apple accelerează mutarea producției de telefoane iPhone din China în India
În 2023, cele mai mari categorii de produse importate de SUA din China au fost smartphone-urile, laptopurile și bateriile litiu-ion. La rândul său, China a importat din SUA gaze naturale lichefiate, boabe de soia, turbine pe gaz și echipamente pentru producția de semiconductori.
În paralel, Administrația Vamală Chineză a raportat o creștere de patru ori a valorii exporturilor de componente pentru telefoane către India, țară care a devenit al doilea centru global de producție pentru iPhone după China.
Apple accelerează mutarea producției de telefoane iPhone din China în India, într-o strategie de diversificare a lanțurilor de aprovizionare. Cu toate acestea, președintele Donald Trump a criticat public tendința, cerând companiei să readucă producția în SUA. Deși iPhone-ul nu a fost niciodată fabricat în Statele Unite, o astfel de relocare masivă rămâne improbabilă pe termen scurt, din cauza costurilor și lipsei infrastructurii necesare.