Michelangelo îl „întâlneşte” pe James Bond în cel mai frumos „buncăr” din lume: Dispozitive high-tech în Capela Sixtină, pentru a păstra secretul conclavului

Tehnicieni care pregătesc pentru conclav Capela Sixtină din Bazilica Sfântul Petru, Vatican
Sursa foto: Vatican media / Zuma Press / Profimedia

Tehnicienii de la Vatican lucrează în prezent pentru a securiza un perimetru care va deveni fără îndoială miercuri cel mai frumos „buncăr” din lume.

Ei se asigură, astfel, că ceea ce se întâmplă în Capela Sixtină va rămâne în Capela Sixtină, informează Reuters, citată de Agerpres.

Michelangelo îl „întâlneşte” pe James Bond       

Miercuri după-amiază, cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani, vor pătrunde în capela decorată cu fresce pictate de celebrul maestru italian renascentist pentru a deschide conclavul secret în cadrul căruia se va decide cine va fi următorul papă.

Ei vor păşi pe o podea nou instalată, ce a fost ridicată pentru a asigura o platformă unitară cu baza altarului, care este cu câteva trepte mai înaltă decât restul capelei.

Însă ceea ce s-ar putea afla sub acea podea temporară, dincolo de cablurile de electricitate şi cele pentru sistemele de sunet, variază în funcţie de oficialul de la Vatican cu care stai de vorbă, notează Reuters.

Ea ar putea ascunde – sau nu – dispozitive de bruiaj. Astfel de dispozitive ar putea să se afle şi lângă ferestrele superioare ale capelei, a cărei înălţime este de 20,1 metri.

Oficialii de la Vatican s-au contrazis uneori între ei. Astfel de detalii, în definitiv, ar trebui să fie un secret, chiar şi pentru ei. Singurul lucru asupra căruia toată lumea s-a pus de acord este că aceste dispozitive sunt acolo, chiar dacă ele, la fel ca Sfântul Duh care ar trebui să îi inspire pe cardinali, nu pot fi văzute.

Citește și:

Alte măsuri de securitate pentru a se asigura că nimeni nu trage cu urechea sau nu încearcă să scoată informaţii confidenţiale în afara capelei includ plasarea unei folii peste ferestre pentru a bloca aparatele de filmat şi dispozitivele video ale dronelor, precum şi plasarea unor ţigle speciale pe acoperiş pentru a bloca semnalul telefoanelor mobile, care oricum sunt interzise.

La precedentul conclav din 2013, presa a raportat pe scară largă că o cuşcă Faraday ar fi fost instalată. Astfel de dispozitive pot spori securitatea comunicaţiilor printr-o ecranare împotriva câmpurilor electromagnetice.

Luni, biroul guvernatorului Cetăţii Vaticanului a transmis o notă laconică, ce începea prin formula „Dragi Clienţi”, prin care aceştia erau informaţi că turnurile de telefonie mobilă din cel mai mic stat suveran din lume vor fi dezactivate miercuri la ora locală 15:00 (13:00 GMT) şi că acestea vor rămâne dezactivate până când numele noului papă va fi anunţat.

Oraşul-stat cu suprafaţa de 44 de hectare este însă înconjurat de Roma şi deocamdată nu este clar dacă Vaticanul va întreprinde anumite acţiuni pentru a bloca conexiunile cu turnurile de telefonie mobilă şi în afara zidurilor sale.

Cardinalii vor vota în Capela Sixtină de patru ori pe zi. Angajaţii de la Vatican au montat săptămâna trecută un coş pe acoperişul capelei, care va fi utilizat pentru evacuarea fumului rezultat din arderea buletinelor de vot. Fumul negru le va spune celor din afara capelei că nu a fost luată nicio decizie, în timp ce fumul alb va anunţa că cel de-al 267-lea papă din istorie tocmai a fost ales.

„Protejaţi în orice moment”

Cardinalii vor fi cazaţi în vila Santa Marta, un hotel cu aproximativ 130 de camere, şi într-o locuinţă adiacentă mai veche.

Clădirea principală a vilei Santa Marta a fost golită de oaspeţii şi rezidenţii ei pe termen lung încă de săptămâna trecută, pentru ca personalul de securitate să poată să verifice toată zona cu ajutorul unor dispozitive electronice.

Uşa ei principală a fost închisă şi a fost plasat un anunţ care le spune cardinalilor să folosească intrarea laterală din partea stângă, potrivit unui oaspete recent, care a făcut aceste dezvăluiri sub protecţia anonimatului.

Semnalele Wi-Fi din interiorul clădirii au fost considerabil mai slabe decât valorile lor normale în timpul zilei de marţi, a adăugat acea persoană.

O altă sursă, un fost oficial de la Vatican, a spus că oraşul-stat deţine sisteme proprii pentru a detecta drone şi primeşte cu regularitate asistenţă tehnică din partea Italiei.

Jandarmi de la Vatican şi membri ai Gărzii Elveţiene îmbrăcaţi în civil vor escorta autobuzele care îi vor transporta pe cardinali între Casa Marta şi Capela Sixtină. Dacă doresc, prelaţii vor avea permisiunea de a străbate pe jos acea distanţă mică, mergând prin spatele Bazilicii Sfântul Petru.

„Un înveliş protector va fi creat în jurul cardinalilor în orice moment”, a declarat o sursă familiarizată cu procedurile de securitate. „Dacă ei vor dori să meargă în grădini sau să iasă să fumeze în aer liber, nimeni nu va putea să se apropie de ei”, a adăugat sursa.

Colaboratorii de la Vatican, inclusiv preoţi, bucătari, personal de curăţenie, şoferi şi alţi angajaţi, au depus deja jurământul prin care s-au angajat „să păstreze secretul absolut şi perpetuu” asupra lucrurilor pe care ar putea să le vadă sau să le audă.

Pedeapsa pentru nerespectarea acestui secret până la moarte constă în excomunicarea automată din Biserica Catolică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...