România încearcă să reducă decalajul de competențe cibernetice printr-un program DNSC cofinanțat de UE

Sursa foto: Freepik/DC Studio

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a primit fonduri europene pentru a implementa proiectul EU-INSPIRE, ce răspunde nevoii stringente de a reduce decalajul de competenţe în domeniul securităţii cibernetice la nivelul UE şi de a forma o nouă generaţie de profesionişti cu expertiză avansată în dimensiunile politice, organizaţionale şi tehnologice ale securităţii cibernetice şi inteligenţei artificiale (AI), transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Potrivit unui comunicat al DNSC, remis joi AGERPRES, instituţia este beneficiara unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului „INnovative multi-diSciPlinary Industry-focused cybersecurity education for upskilling and ReskIlling the EU workforce – EU-INSPIRE”, în conformitate cu contractul de finanţare nr. 101190054.

Un ecosistem educațional multidisciplinar

Proiectul EU-INSPIRE răspunde nevoii stringente de a reduce decalajul de competenţe în domeniul securităţii cibernetice la nivelul Uniunii Europene şi de a forma o nouă generaţie de profesionişti cu expertiză avansată în dimensiunile politice, organizaţionale şi tehnologice ale securităţii cibernetice şi inteligenţei artificiale (AI).

Pe măsură ce peisajul ameninţărilor cibernetice evoluează, este esenţială existenţa unor programe de formare specializate, capabile să perfecţioneze şi să recalifice forţa de muncă, pentru a asigura rezilienţa infrastructurilor şi serviciilor digitale ale Europei, se menţionează în comunicatul DNSC.

Lansat în ianuarie 2025, cu o finanţare de 19,478 milioane de euro, din care asistenţă financiară nerambursabilă de 9,639 milioane de euro, proiectul se va implementa într-o perioadă de 48 de luni şi va avea ca obiectiv dezvoltarea unui ecosistem educaţional sustenabil şi multidisciplinar de securitate cibernetică. De asemenea, vor fi dezvoltate programe de formare acreditate şi certificate, se va crea un campus de securitate cibernetică şi se vor pune bazele Academiei EU-INSPIRE.

Un parteneriat extins în întreaga Europă

Consorţiul, format din 24 de parteneri din 14 ţări europene, este coordonat de University of Piraeus Research Center (Grecia) şi include instituţii academice de top, organizaţii de cercetare, companii private şi autorităţi naţionale.

Partenerii din România implicaţi în proiect sunt DNSC şi compania Bitdefender.

Trei direcții strategice pentru formare și specializare

Misiunea proiectului EU-INSPIRE este de a răspunde cerinţelor multiple de educaţie şi formare profesională, esenţiale pentru a susţine rezilienţa viitorului ecosistem european de securitate cibernetică. Aceasta va fi realizată printr-o abordare inovatoare, axată pe trei direcţii principale:

  • dezvoltarea abilităţilor personalului specializat în utilizarea tehnologiilor de securitate cibernetică bazate pe inteligenţa artificială pentru a consolida rezilienţa proceselor, sistemelor şi infrastructurilor digitale;
  • formarea unor experţi care deţin o înţelegere profundă a convergenţei dintre securitatea cibernetică şi inteligenţa artificială, precum şi a mecanismelor de evaluare a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice;
  • aprofundarea cunoştinţelor experţilor cu perspective sectoriale privind transformarea digitală, cu accent pe aplicarea soluţiilor AI de ultimă generaţie pentru evaluarea conformităţii în materie de securitate cibernetică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...