Într-un gest rar de unitate și fermitate, toți cei șapte foști administratori ai Direcției pentru Misiuni Științifice din cadrul NASA care sunt încă în viață au semnat o scrisoare deschisă adresată Congresului SUA, prin care condamnă dur intenția administrației Trump de a reduce cu aproape jumătate bugetul pentru știință al agenției spațiale. Propunerea, ce vizează anul fiscal 2026, ar însemna o tăiere de 47% din fondurile alocate cercetării științifice desfășurate de NASA, anunță Space.com.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Semnatarii, John Grunsfeld, Alphonso Diaz, Lennard Fisk, Wesley Huntress, Alan Stern, Edward Weiler și Thomas Zurbuchen, cer ca bugetul să fie menținut la nivelul anului 2025 și avertizează că o astfel de reducere drastică ar avea consecințe devastatoare asupra viitorului cercetării spațiale americane.
Foștii oficiali atrag atenția că Statele Unite riscă să piardă poziția de lider global în știința spațială
„Această tăiere nediscriminatorie ar duce la anularea a zeci de misiuni în desfășurare sau planificate, ar afecta grav o comunitate științifică și inginerească de elită și ar duce la risipirea miliardelor de dolari investiți deja din banii contribuabililor”, se arată în scrisoare. Mai mult, foștii oficiali atrag atenția că Statele Unite riscă să piardă poziția de lider global în știința spațială, în favoarea Chinei și a altor competitori.
Scrisoarea insistă și asupra faptului că programele științifice ale NASA reprezintă doar 3% din bugetul total al agenției, dar au efecte disproporționat de mari asupra economiei, tehnologiei și imaginii internaționale a SUA. Autorii invocă misiuni emblematice precum roverele de pe Marte, Telescopul Spațial Hubble, Telescopul James Webb sau sonda solară Parker, toate exemple de investiții care au generat descoperiri științifice, tehnologii inovatoare și beneficii economice măsurabile.
Inițiativa celor șapte vine în contextul unei opoziții tot mai largi la nivel național
„Aceste activități duc inevitabil la apariția de noi tehnologii, algoritmi și materiale avansate, și contribuie la formarea unei forțe de muncă ultra-calificate, cu efecte directe asupra securității naționale și competitivității globale a SUA”, subliniază semnatarii.
Inițiativa celor șapte vine în contextul unei opoziții tot mai largi la nivel național. Societatea Planetară, una dintre cele mai influente organizații de advocacy pentru explorarea spațiului, a calificat propunerea de tăiere ca fiind „un eveniment de extincție” pentru știința NASA. Peste 20.000 de cetățeni din toate statele americane și din peste 100 de țări au semnat o petiție în cadrul campaniei „Salvați Știința NASA”. În același timp, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, au apărut scrisori care solicită menținerea finanțării.
„Programele științifice ale NASA au un sprijin larg din partea publicului și a ambelor partide, tocmai pentru că oferă beneficii tangibile pentru societate și inspiră generații întregi. Știința NASA este o sursă de mândrie națională și o emblemă a valorilor care definesc America”, conchid foștii oficiali.