Uniunea Europeană poate deveni un lider global în domeniul inteligenței artificiale (IA) și poate promova dezvoltarea și implementarea unor soluții de IA care aduc beneficii societății și economiei. Comisia a prezentat Planul de acțiune pentru „continentul IA”, o metaforă strategică și politică folosită de Uniunea Europeană pentru a descrie ambiția UE de a deveni un lider în domeniul IA.
Planul, conform declarației Ursulei Von Leyen, președinta Comisiei Europene, este unul menit să transforme punctele forte ale UE, precum talentul excepțional și industriile tradiționale solide, în factori de accelerare a IA.
Planul de acțiune pentru continentul IA explică modul în care poate fi valorificat potențialul neexploatat al cercetătorilor și industriei europene. Obiectivul este de a contura următoarea etapă a dezvoltării IA, stimulând creșterea economică și consolidând competitivitatea Europei în domenii precum sănătatea, industria auto, știința și altele.
Cursa pentru leadership în AI este departe de a se fi încheiat
De la modele de bază de vârf la aplicații IA specializate, peisajul IA din UE este dinamic. Acesta este condus de cercetare, tehnologii emergente și un ecosistem înfloritor de start-up-uri și scaleup-uri. Planul de acțiune pentru continentul IA va stimula capacitățile de inovare în domeniul IA ale Uniunii Europene prin acțiuni și politici axate pe cinci piloni principali.
„Inteligența artificială se află în centrul eforturilor de a face Europa mai competitivă, mai sigură și mai suverană din punct de vedere tehnologic. Cursa globală pentru IA este departe de a se fi încheiat. E timpul să acționăm acum. Acest plan de acțiune evidențiază domeniile-cheie în care trebuie intensificate eforturile pentru ca Europa să devină un continent lider în domeniul IA”, a declarat Henna Virkkunen, Vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație
„Lucrăm în direcția unui viitor în care inovarea tehnologică impulsionează industria și serviciile publice, aducând beneficii concrete cetățenilor și întreprinderilor noastre prin intermediul unei IA de încredere. Aceasta înseamnă o economie mai puternică, progrese în domeniul asistenței medicale, noi locuri de muncă, creșterea productivității, îmbunătățirea transportului și a educației, o protecție mai puternică împotriva amenințărilor cibernetice și sprijin pentru combaterea schimbărilor climatice”, a adăugat aceasta.
Redăm mai jos comunicatul integral al CE:
„Construirea unei infrastructuri de date și de calcul bazate pe IA la scară largă
Comisia va consolida infrastructura europeană de IA și de supercalcul cu o rețea de fabrici de IA. 13 dintre aceste fabrici sunt deja instalate în jurul celor mai importante supercalculatoare din Europa. Acestea vor sprijini întreprinderile nou-înființate, industria și cercetătorii din domeniul IA din UE să dezvolte modele și aplicații de IA.
După cum s-a anunțat în Busola pentru competitivitate, UE va contribui, de asemenea, la înființarea de gigafabrici de IA. Acestea vor fi facilități la scară largă echipate cu aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generație, de patru ori mai mult decât fabricile AI actuale. Acestea vor integra o putere de calcul masivă și centre de date pentru a instrui și a dezvolta modele complexe de IA la o scară fără precedent. Gigafabricile de IA vor conduce următorul val de modele de IA de frontieră și vor menține autonomia strategică a UE în sectoarele industriale și științifice critice, necesitând investiții publice și private. Astăzi este publicată o cerere de exprimare a interesului pentru consorțiile interesate.
Investițiile private în gigafabrici vor fi stimulate în continuare prin intermediul InvestAI, care va mobiliza investiții în valoare de 20 de miliarde EUR pentru până la cinci gigafabrici de IA din întreaga Uniune.
Pentru a stimula investițiile sectorului privat în capacitatea cloud și în centrele de date, Comisia va propune, de asemenea, o lege privind dezvoltarea cloud computingului și a IA. Obiectivul este de a tripla cel puțin capacitatea centrelor de date ale UE în următorii cinci până la șapte ani, acordând prioritate centrelor de date extrem de durabile.
Creșterea accesului la date de mari dimensiuni și de înaltă calitate
Încurajarea inovării în domeniul IA necesită, de asemenea, accesul la volume mari de date de înaltă calitate. Un element important al planului de acțiune este crearea de laboratoare de date, care să reunească și să gestioneze volume mari de date de înaltă calitate din diferite surse în fabricile de IA. O strategie cuprinzătoare privind o uniune a datelor va fi lansată în 2025 pentru a crea o adevărată piață internă a datelor care să poată extinde soluțiile IA.
Dezvoltarea algoritmilor și promovarea adoptării IA în sectoarele strategice ale UE
În pofida potențialului IA, doar 13,5 % dintre întreprinderile din UE au adoptat IA. Pentru a dezvolta soluții de IA adaptate, pentru a stimula utilizarea industrială a acestora și adoptarea lor deplină în sectoarele publice și private strategice ale UE, Comisia va lansa strategia Apply AI în lunile următoare. Infrastructura europeană de inovare în domeniul IA, inclusiv, în special, fabricile de IA și centrele europene de inovare digitală (EDIH), va juca un rol important în prezenta strategie.
Consolidarea competențelor și talentelor în domeniul IA
Pentru a răspunde cererii tot mai mari de talente în domeniul IA, Comisia va facilita recrutarea internațională de experți și cercetători cu înaltă calificare în domeniul IA prin inițiative precum rezerva de talente, acțiunea Marie Skłodowska-Curie „MSCA Choose Europe” și schemele de burse în domeniul IA oferite de viitoarea Academie de competențe în domeniul IA.
Aceste acțiuni vor contribui la căile legale de migrație pentru lucrătorii cu înaltă calificare din afara UE din sectorul IA și vor atrage înapoi în Europa cei mai buni cercetători și experți europeni în domeniul IA. De asemenea, va dezvolta programe educaționale și de formare privind IA și IA generativă în sectoare-cheie, pregătind următoarea generație de specialiști în IA și sprijinind perfecționarea și recalificarea lucrătorilor.
Simplificarea reglementărilor
Legea privind IA sporește încrederea cetățenilor în tehnologie și oferă investitorilor și antreprenorilor securitatea juridică de care au nevoie pentru a extinde și a implementa IA în întreaga Europă. Comisia va lansa, de asemenea, serviciul de asistență pentru Legea privind IA, pentru a ajuta întreprinderile să respecte Legea privind IA. Acesta va servi drept punct central de contact și centru de informare și orientare cu privire la Legea privind IA.
Pașii următori
Prin acest plan de acțiune, Comisia deschide astăzi două consultări publice, care se vor desfășura până la 4 iunie 2025, pentru a modela în continuare aceste inițiative ale planului de acțiune pentru continentul IA.
O consultare publică prin care toate părțile interesate sunt invitate să își împărtășească opiniile cu privire la Legea privind dezvoltarea cloudului și a IA
O consultare publică privind aplicarea IA pentru a identifica prioritățile părților interesate, provocările legate de adoptarea IA și relevanța soluțiilor și a abordărilor de politică propuse – inclusiv măsuri suplimentare pentru a asigura aplicarea armonioasă și simplă a Legii privind IA.
O a treia consultare publică privind strategia Uniunii datelor va fi lansată în luna mai
În paralel, Comisia va organiza dialoguri cu reprezentanții industriei și cu sectorul public pentru a contribui la conturarea strategiei „Aplică IA”. Aceste dialoguri, împreună cu consultările publice, vor identifica exemple relevante de potențial neexploatat în adoptarea tehnologiilor IA în sectoare specifice, integrarea lor actuală în procesele de afaceri și de producție și oportunitățile de extindere în aceste sectoare și în economie în general.
Contextul
La 1 august 2024 a intrat în vigoare Legea privind IA, iar la 4 februarie 2025 au fost publicate orientări privind practicile interzise în domeniul IA. La 24 ianuarie 2024, Comisia a lansat un pachet de măsuri pentru a sprijini întreprinderile nou-înființate și IMM-urile europene în dezvoltarea unei IA de încredere. La 9 iulie 2024 a intrat în vigoare Regulamentul modificat privind întreprinderea comună EuroHPC, care permite înființarea de fabrici de IA.
La 10 decembrie 2024, au fost selectate șapte consorții pentru a înființa fabrici de IA, urmate de șase consorții suplimentare la 12 martie 2025. În cadrul Summitului de acțiune privind IA de la Paris din 11 februarie 2025, președinta von der Leyen a anunțat InvestAI, o inițiativă de mobilizare a unei investiții de 200 de miliarde EUR în IA în întreaga Europă”.