Versiunea actualizată a interfeţei de inteligenţă artificială (AI) generativă ChatGPT, dezvoltată de compania OpenAI, poate să producă de acum imagini inspirate din stilul celebrului creator japonez de filme de animaţie Studio Ghibli, fără un acord de licenţă, ceea ce a reaprins dezbaterile privind utilizarea de conţinuturi pentru a dezvolta astfel de software-uri, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Era deja posibil să se genereze imagini folosind ChatGPT, dar actualizarea modelului sau programului GPT-4o, pe care se bazează interfaţa, permite obţinerea unor rezultate sofisticate folosind cereri foarte succinte, ceea ce nu putea fi realizat până acum.
GPT-4o este diferit de versiunile iniţiale ale algoritmului (GPT 3.5 pentru prima iteraţie a ChatGPT, de exemplu) deoarece poate „raţiona”, adică poate împărţi cererea în etape, în loc să producă un rezultat instantaneu.
Cea mai recentă versiune de ChatGPT, lansată miercuri, oferă, de asemenea, evoluţii mai pertinente ale unei imagini în funcţie de discuţia cu utilizatorul (iteraţii).
OpenAI indicase iniţial că noul model va fi disponibil pentru toţi utilizatorii de ChatGPT, plătitori sau nu, însă directorul OpenAI, Sam Altman, a anunţat o amânare a lansării pentru versiunea gratuită.
„Imaginile ChatGPT sunt mult mai solicitate decât ne-am imaginat (şi am avut aşteptări mari)”, a scris el miercuri pe reţeaua de socializare X, pentru a justifica această amânare.
Numeroşi internauţi au publicat pe reţelele de socializare imagini generate de ChatGPT după ce au solicitat un desen în stilul foarte uşor de recunoscut al Studioului Ghibli, creatorul unor filme de animaţie de mare succes precum „My Neighbor Totoro”, „Porco Rosso” şi „Princess Mononoke”.
„‘Mă trezesc dimineaţa şi văd sute de mesaje: uite, te-am transformat într-o pisicuţă în stil Ghibli. Haha”, a reacţionat Sam Altman pe reţeaua de socializare X.
Casa Albă a publicat joi o imagine, transformată într-un desen în stilul Studioului Ghibli, a unei rezidente dominicane care a fost arestată pentru trafic de droguri.
Tânăra, care apare plângând în cătuşe, a fost arestată în Philadelphia, potrivit Casei Albe, pe drumul de întoarcere după ce fusese expulzată de pe teritoriul american.
OpenAI nu a încheiat un acord de licenţă cu celebrul studio japonez.
Joi, mai mulţi utilizatori de internet au susţinut că le-au fost refuzate cererile care menţionau Studioul Ghibli, ChatGPT invocând o încălcare a regulamentelor companiei OpenAI.
„Noi împiedicăm crearea de conţinuturi inspirate în mod specific de artişti în viaţă, dar o permitem pentru stilul unui studio, care este mai larg”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OpenAI.
„Obiectivul nostru este să le oferim utilizatorilor cât mai multă libertate creativă”, a adăugat ea.
Cofondatorul şi personalitatea emblematică a Studioului Ghibli, regizorul japonez Hayao Miyazaki, a avut în trecut declaraţii foarte critice faţă de utilizarea inteligenţei artificiale în desenele animate.
„Nu mi-ar fi venit niciodată ideea de a integra această tehnologie în munca mea”, a declarat el într-un documentar difuzat de televiziunea publică japoneză NHK. „Cred sincer că este o insultă la adresa vieţii înseşi”, a adăugat el.
Lansarea de miercuri a reaprins dezbaterile pe reţelele de socializare cu privire la utilizarea de către giganţii din sectorul inteligenţei artificiale generative a datelor, textelor, imaginilor, desenelor, sunetelor şi videoclipurilor fără o autorizaţie explicită pentru dezvoltarea unor astfel de interfeţe.
Mai multe dintre aceste companii AI au fost acţionate în instanţă în Statele Unite pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, însă niciunul dintre aceste procese nu a fost încă soluţionat pe fond.