La împlinirea a 32 de ani de activitate, SoftServe a creat un terminal de creare a unui avatar digital, folosindu-se de inteligența artificială, dar și de mai multe soluții tehnice. TechRider.ro a avut ocazia să testeze în premieră noul produs al companiei de tech ucrainene.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Tehnologia, în premieră în România
Tehnologia creată de compania ucraineană se numește Alnair 3.0, sau „Fortune Teller”. SoftServe spune că numele Alnair poate fi tradus ca „Cel Luminat” („The Bright One”), iar acesta „s-a conectat cu noi exclusiv pentru a oferi predicții despre viitor în Metaverse tuturor celor care sunt suficient de curajoși să interacționeze cu el”.
Revenind la tehnologie, aceasta combină recunoașterea facială, inteligența artificială generativă, dar și animația în timp real pentru a crea un avatar digital. Din punct de vedere tehnic, toate soluțiile de software lucrează împreună cu aparatură fizică pentru a genera o fotografie AI a celui care a folosit Alnair. Acest proces are patru etape la bază.
Etapa 1: Inițierea
Meta-omul Alnair este afișat pe ecran în modul inactiv. Vizitatorul se apropie de totem, și este recunoscut de către personaj. Recunoașterea se realizează cu ajutorul unei camere web Full-HD Logitech C920e, care este ajutată de AI pentru a activa experiența. Pe urmă, utilizatorul introduce o mână într-un totem, care are la bază, de asemenea, o cameră web, dar și o serie de lasere.

Acestea lucrează împreună pentru a arăta pe ecranul din fața utilizatorului în timp real mișcările mâinii sale. Atunci când activează experiența, vizitatorul simte o senzație tactilă, datorită unor ventilatoare precise, care direcționează aerul spre anumite zone ale palmei.
Etapa 2: Recunoașterea
Folosindu-se de aceleași soluții tehnice menționate mai sus, avatarul începe să comunice cu utilizatorul. Acesta trebuie să își dea consimțământul să fie analizat, prin strângerea pumnului în totemul de recunoaștere, mișcare ce este reprezentată și pe ecranul din fața sa.
După recunoașterea mișcării, Alnair îi spune utilizatorului să se uite „în ochii săi”, adică la camera video de deasupra totemului digital. Un detaliu important este că utilizatorul nu poate purta ochelari pe parcursul demonstrației.
Utilizatorul este încurajat să interacționeze cu Alnair, prin mișcarea mâinii în totemul de recunoaștere. Mișcarea mâinii este reprodusă cu exactitate pe ecranul din fața sa.
Etapa 3: Predicția
După ce a fost analizat de Alnair, utilizatorului i se spune că îi va citi viitorul, și este îndemnat să încerce un joc. Avatarul digital aruncă nisip, iar scopul este ca utilizatorul să prindă cât mai mult nisip. Pe măsură ce acumulează mai mult nisip, acesta simte un curent de aer care vine spre mâna sa, simulând nisipul care cade în palma sa.

Etapa 4: Generarea
La finalul demonstrației, Alnair îi spune utilizatorului că va ști viitorul despre el, și îi spune că va primi mai multe detalii. Aceste detalii vin sub forma unei fotografii imprimate, care vine și cu o descriere a utilizatorului creată de inteligența artificială.

Marta Pinyazhko, unul dintre dezvoltatorii SoftServe care ne-a îndrumat pe parcursul demonstrației, a spus că această fotografie poate fi transformată într-un NFT.
La momentul demonstrației de la București, mai avea una loc în paralel în Ucraina. Din cauză că cele două evenimente funcționau pe același server, a fost nevoie de reluarea demonstrației pentru a genera rezultatele. Dezvoltatorii ne-au asigurat că aceasta este o excepție, întrucât „la demonstrațiile anterioare nu a existat nicio latență”, ne-a spus Marta Pinyazhko.
Cazuri de utilizare a tehnologiei Alnair 3.0
Această demonstrație se poate regăsi la sediul SoftServe din București, dar publicul general nu va avea acces la ea. Pinyazhko ne-a spus că acest demo poate fi încercat doar de vizitatorii oficiali ai companiei.
SoftServe spune că soluția poate fi aplicată în mai multe domenii:
- Implicarea clienților: asistentul digital poate fi utilizat în magazin pentru a îndeplini anumite sarcini repetabile, cum ar fi educarea clienților într-un mod atractiv cu privire la produse și caracteristicile acestora;
- Educația imersivă: SoftServe poate ajuta alte companii să interacționeze mai bine cu clienții lor;
- Brand awareness: SoftServe poate crea „experiențe remarcabile pentru clienți, pentru a atrage vizitatori și mass-media la conferințe de industrie sau de marcă”.