În spatele aplicației de cumpărături „AI” Nate se afla o armată de lucrători din România și Filipine / Fondatorul startup-ului, care a strâns zeci de milioane de dolari de la investitori, acuzat de fraudă

angajati intr-un call center
Sursa foto: Freepik

Albert Saniger, fondatorul și fostul CEO al Nate, o aplicație de cumpărături care ar fi trebuit să fie bazată pe inteligență artificială (AI), a fost acuzat de fraudarea investitorilor, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție (DoJ) al SUA, transmite TechCrunch.

Fondată în 2018, Nate a strâns peste 50 de milioane de dolari de la investitori precum Coatue și Forerunner Ventures, cel mai recent strângând o serie A de 38 de milioane de dolari în 2021, condusă de Renegade Partners.

Nate a susținut că utilizatorii aplicației sale ar putea cumpăra de pe orice site de comerț electronic cu un singur clic, datorită AI. În realitate, însă, Nate s-a bazat în mare măsură pe sute de contractori umani din Filipine și România, pentru a finaliza manual aceste achiziții, potrivit unei investigații a publicației The Information.

Saniger a susținut că Nate era capabilă să efectueze tranzacții online „fără intervenție umană”, cu excepția cazurilor limită în care tehnologia AI nu reușea să finalizeze o tranzacție. Dar, în ciuda faptului că Nate a achiziționat o parte din tehnologia AI și a angajat oameni de știință în domeniul datelor, rata reală de automatizare a aplicației sale a fost efectiv de 0%, susține DoJ.

Saniger figurează în prezent ca managing partner la New York VC Buttercore Partners. Nici el, nici compania nu au răspuns la întrebările trimise de TechCrunch.

Actul de acuzare precizează că Nate a rămas fără bani și a fost nevoită să își vândă activele în ianuarie 2023, lăsându-și investitorii cu pierderi „aproape totale”. Profilul LinkedIn al lui Albert Saniger indică faptul că acesta nu mai era CEO din 2023.

Nate nu este singurul startup care și-ar fi exagerat capacitățile AI. De exemplu, în 2023, The Verge a transmis că un startup de software „AI” pentru drive-through era, de asemenea, alimentat în mare parte de oameni în Filipine.

Mai recent, Business Insider a informat că un unicorn al tehnologiei juridice bazate pe AI, EvenUp, folosea oameni pentru a-și face mare parte din muncă.

Total
0
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...