În următorii șase ani, construirea celui mai mare centru de date pentru AI ar putea costa 200 de miliarde de dolari

Centru de date IA
Imagine generată cu DeepAI

Centrele de date dedicate antrenării și operării inteligenței artificiale (AI) ar putea ajunge să conțină milioane de cipuri, să coste sute de miliarde de dolari și să necesite energie echivalentă cu rețeaua electrică a unui oraș mare, dacă tendințele actuale vor continua, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Georgetown, Epoch AI și Rand, relatează TechCrunch.

Performanța și costurile cresc exponențial

Studiul analizează traiectoria de creștere a centrelor de date AI din întreaga lume, din 2019 până în prezent, și a concluzionat că, pe măsură ce performanța de calcul a acestor centre se dublează anual, la fel se întâmplă și cu cerințele de energie și cheltuielile de capital.

Coautorii studiului au compilat și analizat un set de date ce cuprinde peste 500 de proiecte de centre de date AI și au constatat că aceste centre devin din ce în ce mai costisitoare și mai energofage.

OpenAI și investițiile în rețelele de centre de date AI

Un exemplu de acest trend este OpenAI, care a anunțat recent că aproximativ 10% din populația lumii utilizează platforma sa ChatGPT. OpenAI colaborează cu SoftBank și alți parteneri pentru a strânge până la 500 de miliarde de dolari pentru a stabili o rețea de centre de date AI în Statele Unite și posibil și în alte locații.

Alte mari companii tehnologice, precum Microsoft, Google și AWS, au promis investiții de sute de milioane de dolari în acest an pentru extinderea infrastructurii lor de centre de date.

Cerințele de energie cresc exponențial

Studiul Georgetown, Epoch și Rand arată că costurile hardware pentru centrele de date AI, precum Colossus al lui xAI (cu o valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari), au crescut anual cu 1,9x între 2019 și 2025, în timp ce necesitățile de energie au crescut de două ori pe an în aceeași perioadă.

Colossus, de exemplu, necesită aproximativ 300 MW de putere, echivalentul consumului a 250.000 de gospodării.

Eficiența energetică nu este suficientă

Deși centrele de date au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic în ultimii cinci ani, cu un metric cheie, performanța de calcul pe watt, crescând cu 1,34x anual între 2019 și 2025, aceste îmbunătățiri nu vor fi suficiente pentru a compensa cerințele energetice în creștere.

Până în iunie 2030, centrul de date AI de top ar putea avea 2 milioane de cipuri AI, să coste 200 de miliarde de dolari și să necesite 9 GW de putere, echivalentul a nouă reactoare nucleare.

Impactul asupra rețelei electrice și sursele de energie

Această cerință uriașă de energie nu este o noutate. Cerințele de energie ale centrelor de date sunt prognozate să crească cu 20% până în 2030, conform unei analize recente de la Wells Fargo.

Aceasta ar putea pune presiune asupra surselor de energie regenerabilă, care depind de condițiile meteo variabile, și ar putea duce la o creștere a utilizării surselor de energie non-regenerabile, poluante, cum ar fi combustibilii fosili.

Provocările ecologice și economice ale centrelor de date

În plus, centrele de date AI aduc și alte amenințări ecologice, cum ar fi consumul mare de apă, ocuparea de terenuri valoroase și erodarea bazei fiscale a statelor.

Un studiu realizat de Good Jobs First estimează că cel puțin 10 state din SUA pierd anual mai mult de 100 de milioane de dolari în venituri fiscale din cauza stimulentelor fiscale exagerate acordate pentru centrele de date.

Posibile schimbări în peisajul industriei

Este posibil ca aceste prognoze să nu se realizeze sau ca perioadele de timp să fie inexacte. Unele companii mari de centre de date, precum AWS și Microsoft, au retras în ultimele săptămâni unele proiecte, iar analiștii de la Cowen au observat o „răcire” a pieței centrelor de date la începutul anului 2025, semnalând teama industriei de o expansiune nesustenabilă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...