Din ce în ce mai multe agenții de turism și site-uri de rezervări se bazează pe inteligența artificială pentru a ajuta utilizatorii web să își planifice vacanțele. Chiar și start-up-urile se specializează pe această nișă, relatează BFM TV.
Acestea pot îndeplini multe dintre sarcinile încredințate până acum unui agent de turism uman, dar și să însoțească clienții în călătoriile lor și să facă sugestii în timp real: asistenții AI sunt pe cale să revoluționeze industria turismului, pe internet și nu numai.
Vă doriți o călătorie în Mexic, dar nu aveți o idee clară despre regiune, itinerar sau perioada anului? În câteva secunde, inteligența artificială generativă a Mindtrip creează un itinerar personalizat, cu sugestii pentru hoteluri, restaurante, excursii și activități, prin simpla scriere a unei cereri. După ce opțiunile au fost alese, toate etapele călătoriei pot fi rezervate, fie direct în aplicație, fie pe site-urile partenere.
„Acesta este doar începutul”
„În loc să mergi pe Google și să faci căutări după căutări, pornind de la zero de fiecare dată, tu oferi tot ceea ce își dorește consumatorul, aproape ca un agent de turism digital”, explică Andy Moss, șeful Mindtrip, lansat în urmă cu puțin mai mult de un an.
Alte start-up-uri, în special Vacay, s-au poziționat și ele pe această nișă. Unele, precum Navan, sunt dedicate întreprinderilor.
De asemenea, giganții inteligenței artificiale generative – Google cu Gemini, OpenAI cu Operator și Anthropic cu Claude – își promovează din ce în ce mai mult asistenții de planificare a vacanțelor. Jucătorii tradiționali din domeniul rezervărilor online încep să le urmeze exemplul, cu grade diferite de entuziasm.
Expedia și-a lansat asistentul Romie în 2024, dar numai pentru anumite etape de planificare, în principal pentru călătoriile în grup. La sfârșitul lunii octombrie, marele său rival Booking.com a introdus SmartFilter, care face posibilă solicitarea, de exemplu, a unei recomandări de hotel în Amsterdam cu vedere la un canal.
„Este încă devreme, dar credem că agenții AI ne vor permite să aducem valoare călătorilor și partenerilor noștri”, a declarat pentru AFP Rob Francis, șeful departamentului de tehnologie al Booking.com.
Reconfigurarea instantanee a călătoriei
Inteligența artificială generativă permite „să oferim răspunsuri relevante la întrebări în limbajul cotidian”, subliniază el, „ceea ce consolidează relația” dintre utilizator și platformă. Club Med implementează treptat o funcție WhatsApp, prin intermediul căreia clienții pot pune întrebări practice, a declarat pentru AFP președintele grupului, Henri Giscard d’Estaing.
„Când era vorba de un răspuns uman, dura în medie 1 oră și 30 de minute”, continuă el. „Acum este instantaneu și este un instrument de productivitate pentru noi”. În plus față de aplicațiile destinate publicului larg, Mindtrip oferă versiuni adaptate autorităților locale, grupurilor hoteliere și operatorilor turistici.
Aceste site-uri de tip nou „capitalizează faptul că oamenii doresc servicii personalizate”, spune Jukka Laitamaki, profesor la Universitatea din New York, specializat în economia turismului. Iar inteligența artificială poate merge mult dincolo de pregătire și rezervări.
„În cazul unor schimbări în timp real, itinerar, sfaturi, condiții de siguranță (…), nu trebuie să suni pe nimeni. Trebuie doar să le introduceți în aplicație”, care vă reconfigurează instantaneu călătoria, explică el.
Adoptare lentă
Chiar dacă agenții AI sunt deja disponibili, „adoptarea lor la scară largă va fi lentă”, avertizează Eva Stewart de la firma de consultanță GSIQ, „deoarece industria turismului este formată în principal din actori mici, hoteluri, operatori turistici și agenții regionale, care nu dispun de infrastructura necesară pentru a integra AI la scară largă”.
Jukka Laitamaki vede o imagine net diferită din partea consumatorilor. „Ei știu deja cum să utilizeze ChatGPT”, spune ea, anticipând creșterea acestor agenții de turism digitale în următorii doi ani.
În timp ce întreprinderile nou-înființate sunt pionierii, Eva Stewart consideră că marile platforme existente vor prelua în cele din urmă conducerea, datorită „resurselor și capacităților lor tehnice vaste”. „Au un mare avantaj”, adaugă Jukka Laitamaki, “deoarece au o bază de clienți”.
„Nu am sentimentul că concurența devine mai dură”, spune Rob Francis, dar “nu avem nicio intenție să încetinim în ceea ce privește inovarea”.
Pentru Jukka Laitamaki, Airbnb ar putea beneficia și de oferta sa diferențiată. Șeful departamentului de dezvoltare, Dave Stephenson, spune că Airbnb vrea să își ia timp pentru a evalua ce ar aduce un agent AI platformei de rezervări de cazare. „A lipi un simplu chatbot pe site nu este soluția potrivită”, spune el pentru AFP.
La celălalt capăt al spectrului, agenții de turism umani, care reprezintă încă o parte considerabilă a ecosistemului turistic mondial, par deja afectați. „Nu va avea neapărat un impact asupra celor mai bogați clienți”, care se vor baza în continuare pe un agent fizic, anticipează Jukka Laitamaki, “dar îi va afecta pe toți ceilalți”.