Taiwan investește 510 miliarde de dolari pentru a deveni lider mondial în domeniul inteligenței artificiale

city skyline taiwan
Photo by Vas on Unsplash

Guvernul taiwanez a anunțat marți lansarea unei inițiative ambițioase denumite „Zece Mari Proiecte de Infrastructură AI”, prin care vizează generarea a peste 510 miliarde de dolari în valoare economică până în anul 2040. Proiectul face parte dintr-o strategie națională de poziționare a Taiwanului ca lider mondial în domeniul inteligenței artificiale, anunță Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Premierul Cho Jung-tai a explicat, într-o postare pe Facebook, că Taiwanul intenționează să-și valorifice atuurile-cheie, sectorul avansat de tehnologie informațională și comunicații (ICT), dar mai ales industria sa de semiconductori, unde deține un loc dominant la nivel global, pentru a deveni o „insulă a tehnologiei inteligente”.

Taiwanul dorește să creeze un lanț industrial național în domeniul tehnologiei cuantic

Inițiativa guvernamentală are în centru trei direcții tehnologice considerate strategice: fotonica pe siliciu, tehnologia cuantică și roboții dotați cu inteligență artificială. Fotonica pe siliciu este o tehnologie esențială în procesarea datelor la viteze foarte mari, iar companii precum TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, se află deja în avangarda dezvoltării acesteia.

În același timp, Taiwanul dorește să creeze un lanț industrial național în domeniul tehnologiei cuantice, în timp ce sectorul roboților inteligenți se va baza pe capacitățile existente în lanțurile locale de producție hardware și pe infrastructura solidă a industriei ICT.

Proiectele vizează și crearea unei AI suverane

Marți, mai multe companii și organizații industriale, printre care și un consorțiu condus de Foxconn, au anunțat formarea unei alianțe naționale pentru dezvoltarea roboticei AI, intitulată „Taiwan AI Robotics Industry Grand Alliance”. Scopul acestei alianțe este să susțină cercetarea și ecosistemele locale dedicate roboticii avansate.

În afară de dezvoltarea acestor tehnologii, proiectele vizează și crearea unei AI suverane, adică dezvoltarea și controlul propriu al tehnologiilor de inteligență artificială. Guvernul va construi o infrastructură națională de supercomputing și va încuraja integrarea AI în domenii esențiale precum industria, agricultura, sănătatea sau educația.

Autoritățile speră să creeze peste 500.000 de locuri de muncă

De asemenea, se urmărește reducerea disparităților regionale în accesul la noile tehnologii, precum și atragerea a peste 3 miliarde de dolari în fonduri de capital de risc pentru inovații în AI.

Până în 2040, autoritățile speră să creeze peste 500.000 de locuri de muncă și să înființeze trei laboratoare internaționale de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, consolidând astfel poziția Taiwanului ca un centru global de excelență în tehnologiile viitorului.

  • George Radu este un autor care abordează subiecte variate din domeniul tehnologiei, apărării și viitorului. Domeniile sale de expertiză includ inteligența artificială etică, interfețele om-mașină (HMI), realitatea augmentată și virtuală aplicată (XR), precum și impactul social și cultural al noilor tehnologii. Nu se teme să pună întrebări dificile și să exploreze implicațiile filozofice ale inovațiilor tehnologice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...