Într-un caz neobișnuit care reflectă tensiunile tot mai mari dintre tehnologie și sistemul judiciar, un bărbat din New York a încercat să-și prezinte argumentele într-un proces cu ajutorul unui avatar generat de inteligență artificială. Judecătorii Curții de Apel nu au fost deloc impresionați — dimpotrivă, au oprit rapid înregistrarea și l-au mustrat pe reclamant pentru lipsa de transparență, informează Associated Press.
Totul s-a întâmplat pe 26 martie, în sala Curții Supreme a statului New York – Divizia de Apel, Primul Departament Judiciar, unde urma să fie ascultat Jerome Dewald, reclamant într-un litigiu de muncă.
„Reclamantul a trimis un videoclip pentru pledoaria sa”, a spus judecătoarea Sallie Manzanet-Daniels. „Bine. Vom urmări acum acel videoclip.”
Pe ecran a apărut un bărbat zâmbitor, cu o coafură impecabilă, cămașă și pulover.
„Onorată instanță,” a început acesta. „Mă prezint azi în fața acestui complet de cinci distinși judecători în calitate de simplu cetățean, fără avocat.”
„Stați puțin,” a intervenit Manzanet-Daniels. „Este acesta avocatul în cauză?”
„L-am generat eu. Nu este o persoană reală”, a răspuns Dewald.
De fapt, era un avatar generat cu ajutorul inteligenței artificiale. Judecătoarea a reacționat imediat:
„Ar fi fost de apreciat să fi menționat acest lucru când ați trimis cererea. Nu mi-ați spus, domnule,” a spus ea, înainte de a cere cu voce ridicată oprirea videoclipului.
„Nu-mi place să fiu indusă în eroare,” a adăugat, dar i-a permis apoi lui Dewald să continue cu argumentația.
Ulterior, Dewald și-a cerut scuze oficial în fața instanței, spunând că nu a avut intenția de a produce vreun prejudiciu. Neavând un avocat, a decis să își susțină singur cauza și a considerat că avatarul ar putea oferi o prezentare mai clară, evitând bâlbâielile sau poticnelile din discursul său.
Într-un interviu pentru Associated Press, Dewald a explicat că solicitase instanței permisiunea de a prezenta un videoclip înregistrat, folosind un produs creat de o companie tehnologică din San Francisco. Inițial, încercase să genereze o versiune digitală care să-l semene, dar nu a reușit acest lucru la timp.
„Instanța a fost cu adevărat deranjată de această situație,” a recunoscut Dewald. „M-au pus bine la punct.”
Chiar și avocații reali au avut probleme în trecut cu utilizarea defectuoasă a AI.
În iunie 2023, doi avocați și o firmă de avocatură au fost amendați cu câte 5.000 de dolari de un judecător federal din New York, după ce au folosit un instrument AI pentru cercetare juridică și au ajuns să citeze cazuri fictive, inventate de chatbot. Firma a susținut că a fost o „greșeală de bună credință”, neînțelegând că AI poate crea informații false.
Mai târziu în acel an, alte hotărâri fictive generate de AI au fost incluse în documentele legale depuse de avocații lui Michael Cohen, fostul avocat personal al fostului președinte Donald Trump. Cohen a declarat că nu știa că unealta Google folosită de el pentru cercetare putea „halucina” informații.
Acestea au fost erori neintenționate, dar luna trecută, Curtea Supremă din Arizona a început în mod deliberat să utilizeze doi avatare AI, asemănători celui folosit de Dewald, pentru a prezenta publicului pe înțelesul tuturor rezumate ale deciziilor instanței.
Pe site-ul curții, avatarele – numite „Daniel” și „Victoria” – declară că sunt acolo „pentru a transmite știrile instanței”.
Daniel Shin, profesor asociat și director adjunct de cercetare la Centrul pentru Tehnologie Juridică și Judiciară de la Facultatea de Drept William & Mary, a spus că nu a fost surprins de încercarea lui Dewald de a introduce un personaj virtual într-un proces de apel.
„Din perspectiva mea, era inevitabil,” a spus el.
Shin a explicat că este puțin probabil ca un avocat să facă un astfel de gest, din cauza tradiției, a regulamentelor instanței și a riscului de a fi exclus din profesie. În schimb, persoanele care se reprezintă singure și cer dreptul de a vorbi în fața instanței nu primesc de obicei avertismente privind pericolele utilizării unui videoclip generat sintetic.
Dewald a menționat că încearcă să țină pasul cu tehnologia și că recent a urmărit un webinar organizat de Asociația Baroului American pe tema utilizării AI în domeniul juridic.
Cât despre procesul lui Dewald, acesta era încă în desfășurare la Curtea de Apel joi.