Noua strategie a producătorilor chinezi de a cuceri Europa: Mașini electrice cu generatoare pe benzină

SUV Yangwang U8
Sursa foto: Charles Knight / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pentru a convinge șoferii să treacă la mașinile electrice, producătorii chinezi dezvoltă modele cu generatoare pe benzină pentru a extinde autonomia vehiculelor lor. Occidentalii par să ezite, scrie BFM TV.

La Salonul Auto de la Shanghai, mai multe modele electrice, printre care uriașul SUV Yangwang U8 și Exeed ET, concepute pentru export, promit o autonomie rară de peste 1 000 de kilometri.

Aceste modele (cunoscute sub denumirea de „range extenders” sau EREV) sunt echipate cu o baterie și motoare electrice, precum și cu un mic generator pe benzină, care nu este conectat la roți și alimentează bateria doar atunci când este necesar. Prin urmare, vehiculul funcționează întotdeauna în mod 100% electric, dar consumă benzină și emite gaze toxice.

Potrivit McKinsey, în 2024, această tehnologie a înregistrat cea mai mare creștere în China, indiferent de motorizare, cu peste un milion de unități vândute și o cotă de piață totală de 6%, comparativ cu 28% pentru vehiculele electrice.

Și, deși este încă foarte rară în alte părți (BMW a oferit-o pe micul său i3 electric), situația s-ar putea schimba. Partenerul chinez al Stellantis, Leapmotor, și-a lansat SUV-ul C10 în Europa. Stellantis intenționează, de asemenea, să ofere o versiune EREV a pick-up-ului său vedetă, Ram 1.500, în Statele Unite. Volkswagen intenționează, de asemenea, să lanseze un pick-up EREV în Statele Unite, sub marca sa Scout.

Miercuri, la Salonul Auto de la Shanghai, grupul german a prezentat un alt SUV mare echipat cu un EREV, care ar trebui să facă parte din contraofensiva sa pe piața chineză.

Horse, joint-venture-ul dintre Renault și chinezii de la Geely pentru motoare, a prezentat un motor care urmează să echipeze un model electric.

Expansiune globală?

Cu toate acestea, electrificarea pieței europene nu avansează atât de repede pe cât se aștepta, iar americanii sunt și mai ezitanți.

Hibrizii reîncărcabili (dotați cu o baterie și un motor pe benzină) par a fi o soluție de tranziție bună pentru constructori: poluează mai puțin decât o mașină pe benzină dacă sunt reîncărcați corespunzător și îi asigură pe automobiliști că vehiculul lor are o autonomie mare.

Mașinile cu prelungitor de autonomie, care fac parte din această categorie, sunt „o modalitate bună de a reduce costul de intrare în mobilitatea electrică pentru oameni”, a comentat marți, de la Shanghai, Oliver Blume, șeful Volkswagen.

„Dar mașinile electrice vor învinge în cele din urmă”, a adăugat el. „În câțiva ani, dezvoltarea bateriilor va face posibilă atingerea acestor autonomii complet electrice.”

Nevoile americane vs. constrângerile europene

Potrivit McKinsey, aceste modele vor permite producătorilor să ofere vehicule cu o autonomie 100% electrică, care să le permită să parcurgă aproximativ 240 de kilometri, cu 3.000 de dolari mai puțin decât o mașină electrică, deoarece acestea transportă baterii mai mici.

Odată ce le-a fost prezentat conceptul, aproape un sfert dintre persoanele chestionate în Europa și Statele Unite iau în considerare alegerea unui EREV pentru următoarea lor achiziție, potrivit unui sondaj publicat marți de firmă.

„Aceasta este o utilizare reală identificată pentru Statele Unite, pentru nevoi foarte americane”, explică Sébastien Jacquet, vicepreședinte pentru inginerie la Stellantis. Pentru că sunt potrivite pentru călătoriile lungi, dar și „pe pick-up-uri pentru remorcarea bărcilor, de exemplu. Un vehicul electric are capacitate de remorcare, dar atunci bateria sa nu rezistă decât 100 de kilometri”.

Calea pare clară în Statele Unite, unde reglementările nu impun o tranziție completă către mașinile electrice. Dar în Europa, „există punctul limită 2035”, cu trecerea planificată la o piață 100% electrică, avertizează Alexandre Marian de la AlixPartners.

EREV-urile și-ar putea găsi totuși locul dacă se fac excepții pentru propulsoarele neelectrice, dar mai puțin poluante, așa cum a cerut în special Germania.

„Cine ar investi în fabrici (de prelungitoare de autonomie) în Europa dacă știm că acestea vor fi depășite în 2035?”, a declarat joi la Shanghai Holger Klein, șeful producătorului german de echipamente ZF, care produce aceste sisteme. „Trebuie să rezolvăm această problemă foarte repede.

Între timp, occidentalii ar trebui să se bazeze pe partenerii lor chinezi pentru a testa piața.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...