Reprezentanţii Retromobil Club România cer autorităţilor locale să acorde o atenţie deosebită statutului special al vehiculelor istorice în procesul de elaborare a oricăror acte normative, precizând că acestea nu trebuie să fie tratate ca simple surse de suplimentare a veniturilor pentru bugetele locale, transmite Agerpres.
”Vă rugăm să consideraţi că vehiculele istorice sunt, în esenţă, obiecte de patrimoniu cultural mobil, similare exponatelor de muzeu, şi nu trebuie să fie tratate ca simple surse de suplimentare a veniturilor pentru bugetele locale. Ne îngrijorează faptul că, în unele localităţi, au fost instituite taxe de dezvoltare urbană sau taxe de utilizare a domeniului public care afectează în mod nedorit proprietarii de vehicule istorice. Aceste taxe, aplicate indiferent de utilizarea sau de natura vehiculului, ignoră statutul special al vehiculelor istorice, consemnat în legislaţia naţională şi impun o povară financiară nejustificată asupra celor care se dedică conservării acestui patrimoniu”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Conform legislaţiei în vigoare, vehiculele istorice sunt definite ca acele vehicule care au o vechime de cel puţin 30 de ani de la data fabricaţiei, păstrând caracteristicile originale sau fiind restaurate/reconstruite şi care deţin un atestat specific emis de Retromobil Club România.
”Aceste vehicule beneficiază de un statut legislativ special, consemnat şi în Codul fiscal, tocmai pentru a încuraja conservarea şi menţinerea lor ca parte integrantă a patrimoniului nostru cultural”, arată sursa citată.
Potrivit Retromobil Club România, aplicarea unor taxe precum cele de dezvoltare urbană asupra vehiculelor istorice reprezintă o măsură contradictorie, având în vedere că aceste vehicule nu sunt utilizate în scopuri comerciale sau de transport obişnuite, ci reprezintă obiecte de colecţie şi simboluri ale istoriei locale şi naţionale, iar deţinerea acestora nu are decât un simplu scop – păstrarea unei părţi a istoriei acestei ţări.
”Aceste taxe de dezvoltare urbană, impuse unor obiecte de patrimoniu, afectează negativ eforturile de conservare şi vor avea impact negativ pe termen lung în rândul comunităţii de colecţionari din România, care numără 5.000 de persoane şi 12.000 de vehicule istorice”, precizează sursa citată.
Prin urmare, Retromobil Club România solicită primăriilor ca în procesul de elaborare a politicilor publice locale să ţină cont de o serie de aspecte, şi anume:
- recunoaşterea statutului special al vehiculelor istorice ca obiecte de patrimoniu cultural mobil, cu importanţă pentru identitatea locală, care trebuie protejate de către Primărie;
- scutirea vehiculelor istorice de la plata taxelor de dezvoltare urbană sau a oricăror alte taxe locale care ar putea împovăra financiar proprietarii şi ar afecta negativ eforturile de conservare;
- modificarea imediată a regulamentelor emise deja prin scutirea vehiculelor istorice de la aplicarea taxei de dezvoltare urbană;
- sprijinirea iniţiativelor locale care promovează conservarea şi restaurarea vehiculelor istorice, recunoscând valoarea lor culturală şi istorică pentru comunitate – cum ar fi includerea în evenimente locale, facilitarea accesului în locaţii istorice etc.
”Considerăm, prin demersul nostru, că primăriile trebuie să îşi asume, prin atitudinea manifestată faţă de vehiculele istorice, protejarea Muzeului Naţional pe Roţi al României şi să contribuie la promovarea acestuia ca o componentă esenţială a procesului de păstrare a identităţii naţionale”, se mai arată în comunicat.