Un congresman american, șef al comisiei pentru Partidul Comunist Chinez, avertizează Ryanair să nu cumpere avioane COMAC din China, invocând motive de securitate

Avion Ryanair
Photo by Fotis on Unsplash

Un legislator american de rang înalt a avertizat Ryanair să nu cumpere avioane fabricate în China din motive de securitate, în urma comentariilor CEO-ului companiei aeriene irlandeze low-cost, care a declarat că ar lua în considerare achiziționarea de avioane chinezești la un preț corect, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Reprezentantul american Raja Krishnamoorthi, democrat din Illinois, a declarat într-o scrisoare din 29 aprilie adresată directorului executiv al Ryanair, Michael O’Leary, că producătorul chinez de avioane COMAC are legături strânse cu armata chineză și că există dovezi care indică faptul că acesta a beneficiat de achiziționarea ilicită de proprietate intelectuală străină.

„Cu tot respectul, companiile aeriene americane și europene nu ar trebui să ia în considerare achiziționarea în viitor a avioanelor de la companii militare chineze”, se arată în scrisoarea lui Krishnamoorthi, liderul democrat al Comisiei speciale a Camerei Reprezentanților pentru Partidul Comunist Chinez.

Guvernul chinez a negat în repetate rânduri acuzațiile SUA că companiile sale comerciale fură proprietate intelectuală sau că aceasta este utilizată pentru a îmbunătăți capacitățile militare chineze.

Luna trecută, O’Leary a declarat publicației Skift că va comanda avioane din China dacă prețul va fi corect, repetând semnalele anterioare că transportatorul irlandez va căuta avioane în afara Boeing și a rivalului european Airbus.

Declarațiile lui O’Leary au atras atenția sporită în contextul războiului comercial dintre SUA și China, care afectează Boeing și alte companii aerospatiale. Boeing este unul dintre principalii exportatori americani.

Boeing a repatriat recent în Statele Unite trei avioane 737 MAX care fuseseră staționate în China pentru a fi livrate companiilor aeriene chineze și a indicat că o serie de clienți din această țară nu vor accepta avioanele din cauza tarifelor.

Modelul C919 al COMAC, conceput pentru a concura cu cele mai vândute modele cu fuselaj îngust ale Airbus și Boeing, a intrat în serviciu în China în 2023, după ce a obținut certificarea de siguranță internă în 2022.

Deși ar dura ani de zile până când C919 ar fi certificat de autoritatea europeană de reglementare a aviației, Krishnamoorthi a afirmat în scrisoare că COMAC încearcă să domine industria construcțiilor de avioane în detrimentul Boeing și Airbus.

Ryanair așteaptă să preia mai multe avioane de la Boeing, odată cu certificarea mult întârziată a modelului MAX 10, în urma unei crize de siguranță mai ample la producătorul american de avioane.

Însă O’Leary a declarat pentru Financial Times la jumătatea lunii aprilie că compania aeriană va amâna probabil livrarea avioanelor Boeing dacă vor fi impuse tarife asupra acestora.

Industria aviatică americană face presiuni asupra Casei Albe pentru a obține scutiri de taxe, solicitându-i să restabilească regimul de scutire de taxe vamale în conformitate cu Acordul privind aeronavele civile din 1979.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...