Statele Unite au asistat la apariția unui val de fabrici de vehicule electrice (VE), stimulate de stimulentele oferite de Inflation Reduction Act. Aceste proiecte promiteau crearea de locuri de muncă, în special în zonele cu orientare republicană, și o trecere la producția internă de vehicule electrice. Cu toate acestea, un număr semnificativ dintre aceste proiecte sunt acum anulate, punând la îndoială atât perspectivele de angajare, cât și tranziția către energia curată, transmite The Washington Post.
Datele Atlas Public Policy indică faptul că în primul trimestru al anului 2025 s-au înregistrat mai multe anulări decât în cei doi ani precedenți la un loc, inclusiv în cazul fabricilor majore de baterii și de componente. Incertitudinea în ceea ce privește tarifele, creditele fiscale și reglementările este menționată drept un factor-cheie. „În prezent, este greu să fii producător în SUA, având în vedere incertitudinile legate de tarife, credite fiscale și reglementări”, remarcă Tom Taylor de la Atlas Public Policy.
Legea din 2022 privind schimbările climatice a avut ca scop stimularea producției interne, însă potențialele inversări ale acestor beneficii, conduse de republicani, și reducerea de către administrația Trump a normelor privind poluarea auto subminează încrederea investitorilor. Bob Keefe de la E2 susține că „nimic nu este mai important pentru afaceri decât claritatea pieței”.
Companiile reacționează prin reducerea investițiilor, Aspen Aerogels, de exemplu, anulând o fabrică de 1 miliard de dolari în Georgia și mutând producția la locațiile existente, în Mexic și China. „China are deja un grad de penetrare a vehiculelor electrice de 50%”, a declarat Ricardo C. Rodriguez, directorul financiar al Aspen Aerogels, subliniind rațiunea economică a acestei mutări.
Anulările au un impact asupra comunităților din clasa muncitoare, în timp ce alte țări, în special China, își dezvoltă industria vehiculelor electrice. Cu toate acestea, Diana Furchtgott-Roth de la Heritage Foundation apără reducerea reglementărilor privind vehiculele electrice, susținând că „vehiculele electrice costisitoare și obligatorii îi fac pe oamenii săraci mai săraci”.
Chiar și proiectele care avansează își reduc importanța vehiculelor electrice, Hyundai, de exemplu, trecând la producția de hibrizi. Încetinirea noilor proiecte de producție curată este, de asemenea, evidentă. Jason Grumet de la Asociația americană pentru energie curată observă: „Sunt mulți oameni care privesc și așteaptă. Dacă nu știi dacă prețul inputurilor pentru fabrica ta va crește dramatic, acest lucru încetinește lucrurile”.
Situația amenință să deraieze lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice în curs de dezvoltare din America, existând temeri că sectorul ar putea „aluneca înapoi în obscuritate”, după cum a remarcat Trevor Houser de la Rhodium Group.