WhatsApp, iMessage, Signal – pe care să-l folosiți?

internet, whatsapp, smartphone, communication, phone, networking, app, chat, mobile, networked, global, iphone, ios, make a phone call, community, social media, multimedia, web, instant messenger, touch screen, threema, imessage, telegram, social network, write, messenger, media, social, whatsapp, whatsapp, whatsapp, app, iphone, social media, social media, social media, social media, social media
Photo by LoboStudioHamburg on Pixabay

Ca si reclamă pentru aplicația de mesagerie securizata Signal, aceasta este greu de învins. Înalții oficiali ai lui Trump care folosesc aplicația criptată Signal pentru a discuta despre atacul Americii asupra Yemenului, vă indică care platformă este de încredere pentru cei care iau decizii la nivel înalt, deși au invitat din greșeală un jurnalist în grupul de discuții.

Signal este o platformă criptată end-to-end deținută de fundația non-profit Signal. Are multe dintre aceleași caracteristici ca WhatsApp, dar nu recoltează metadate. Acestea fiind spuse, are unele dezavantaje – fără copii de rezervă pentru iPhone, de exemplu. Dar principala problemă a Signal este dimensiunea bazei de utilizatori. Aplicațiile de mesagerie se bazează pe efectul de rețea – cu cât mai mulți oameni îl folosesc, cu atât mai mulți oameni îl folosesc (repetiția este asumată si intenționată). Foarte puține dintre persoanele dvs. de contact vor avea aplicația.

Asta ne duce la WhatsApp. Platforma deținută de Meta a făcut mai mult decât oricine pentru a populariza criptarea end-to-end, chiar dacă Apple a fost primul care a lansat-o. WhatsApp schimbă securitatea și confidențialitatea, iar caracteristicile sale sunt excelente. Da, face parte din Meta, așa că metadatele sunt capturate și utilizate, însă sunt puțini cărora pare să le pese, iar WhatsApp respinge orice diferență față de Signal. Cel mai mare beneficiu al său este baza de instalare. Cu 3 miliarde de utilizatori, aproape toată lumea o are. Chiar și în America, ultimul bastion, WhatsApp este acum în creștere.

America a fost întotdeauna terenul natal al iMessage. Este singura piață-cheie pe care platforma Apple o domină, în special în rândul demografiei cheie. Spre deosebire de Signal și WhatsApp, iMessage folosește propriul protocol de criptare proprietar, spre deosebire de cel al lui Signal, acesta din urmă fiind folosit și de platforme precum Google Messages și Facebook Messenger. Securitatea Apple este excelentă, dar funcționează doar în propria grădină „zidită”.

Și așadar, dacă nu discuți doar cu alți utilizatori Apple, ai nevoie de altceva. Acest lucru s-ar putea schimba odată cu actualizarea de criptare a RCS, care urmează în curând. Dar așteptăm detalii despre calendar și despre cum va face legătura între iPhone și Android atunci când va veni.

Facebook Messenger și Google Messages sunt, de asemenea, complet securizate, dar prima este prea aproape de compania mamă pentru a fi văzută ca o platformă sigură de nivel ridicat, iar cea de-a doua funcționează doar de la Android la Android și este doar o iterație RCS. Telegram este cealaltă platformă non-chineză cu un miliard de utilizatori, dar nu este complet criptată.

Luând în considerare aceste informații indicat este să utilizați WhatApp ca mesager zilnic securizat. Pentru utilizarea de zi cu zi, este în general la fel de sigur ca Signal când vine vorba de transmisie date și la fel de vulnerabil când vine vorba de invitarea persoanelor nepotrivite în grupuri sau compromisuri ale punctelor finale. Acest sfat se poate schimba atunci când RCS este complet criptat. Trebuie să așteptăm și să vedem. Pentru orice conversații sau grupuri sensibile, utilizați Signal.

Sfaturi utile: Setați conversațiile de grup astfel încât numai administratorii să poată adăuga (Signal) sau trebuie să aprobe (WhatsApp) noi membri. Nu activați linkurile de grupuri pentru ceva serios sau sensibil. Și folosește mesajele care dispar pentru chat-urile adulților. Toate acestea fiind spuse, nu există platforme care să fie sigure 100% pentru partajarea secretelor. Punctele slabe sunt mai degrabă oamenii decât detaliile tehnice. Ca întotdeauna în cibernetica, aceasta este cea mai mare amenințare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...