VIDEO De ce zilele de glorie ale artileriei tradiționale, de care Rusia are o dependență istorică, au trecut – geostrategul Peter Zeihan / Ucraina a dezvoltat sisteme avansate de detectare, bazate pe drone

o piesa ruseasca de artilerie
Sursa foto: Russian Defence Ministry / Zuma Press / Profimedia

Artileria, una dintre cele mai importante inovații militare din istorie datorită capacității sale de atac la distanță mare, trece în prezent printr-o revoluție semnificativă pe câmpul de luptă, evidențiată în special de conflictul actual din Ucraina, spune, într-un clip video publicat pe contul său de YouTube, cunoscutul geostrateg Peter Zeihan.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Deși piesele de artilerie tradiționale, precum cele utilizate de Rusia, cu o rază de acțiune de câteva zeci de kilometri, rămân puternice, vulnerabilitatea lor a crescut dramatic.

Dependența istorică a Rusiei de artilerie provine din războaiele napoleoniene. După ce a suferit pierderi semnificative în fața forțelor franceze superioare din punct de vedere tehnologic, agravate de o iarnă grea, Rusia, o societate bazată la momentul respectiv în mare parte pe iobăgie și lipsită de competențe tehnice, a adoptat artileria.

Această alegere le-a permis să valorifice o „bază de soldați cu valoare adăugată foarte scăzută”, concentrându-se pe „distrugerea a tot ce se află în fața lor de la kilometri distanță și neînaintarea până când nu mai rămâne nimic altceva decât ruine”, spune Zeihan. Această doctrină a influențat puternic planificarea militară rusă și sovietică de atunci.

Cu toate acestea, câmpul de luptă modern prezintă noi provocări. Artileria este acum „incredibil de vulnerabilă” din cauza sistemelor avansate de detectare. Ucrainenii au dezvoltat sisteme de detectare acustică, creând efectiv un „zid de drone” care poate triangula sunetele dronelor care se apropie și chiar focul de artilerie. Acest lucru înseamnă că focul de contra-baterie poate începe înainte ca un proiectil să lovească, făcând artileria tradițională mult mai puțin utilă.

Rolul dronelor în războiul modern

Apariția dronelor, care costă mai puțin decât un proiectil de artilerie, schimbă și mai mult calculul. Deși operarea dronelor în stilul jocurilor first-person shooter nu necesită abilități deosebite, procesul de fabricație este mult mai complex decât simpla producție de proiectile de artilerie.

Atât Rusia, cât și Ucraina utilizează zilnic mii de drone, ceea ce necesită o forță de muncă tehnică foarte calificată. Ucraina, cu moștenirea industriei aerospațiale din era sovietică, a reușit să-și crească producția internă de piese pentru drone cu până la 70-90%. Rusia, dimpotrivă, nu dispune de acest talent tehnic, bazându-se pe importuri din țări precum Iran, Coreea de Nord și, în special, China, pentru a-și susține aprovizionarea cu drone.

Acest conflict în curs, care implică o putere secundară (Rusia) și o putere terțiară (Ucraina), rescrie în mod constant regulile războiului modern. În timp ce sistemele de artilerie avansate, precum Paladin din SUA, care sunt autonome și pot trage mai multe focuri simultan pentru a lovi aceeași țintă, demonstrează relevanța continuă pentru unele sisteme, majoritatea artileriei este o tehnologie învechită, potrivit geostrategului. „Nu mai este rentabilă pentru ceea ce poate face”, spune el.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...