Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea unor drone sinucigașe cu AI și avioane de avertizare timpurie

Kim Jong Un prezinta un avion de avertizare timpurie si drone sinucigase cu AI
Sursa foto: Kim Jae-Hwan/SOPA Images/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea dronelor sinucigașe cu tehnologie de inteligență artificială (AI) și a declarat că controlul fără pilot și capacitatea AI trebuie să fie prioritățile principale în dezvoltarea armelor moderne, a raportat joi mass-media de stat, relatează Reuters.

Kim a inspectat noile drone de recunoaștere modernizate care sunt capabile să detecteze diverse ținte tactice și activități inamice pe uscat și pe mare, a declarat agenția de presă de stat KCNA.

„Domeniul echipamentelor fără pilot și al inteligenței artificiale ar trebui să fie prioritar și dezvoltat în modernizarea forțelor armate”, a declarat Kim, citat de KCNA.

Nordul înarmat nuclear a prezentat oficial, de asemenea, pentru prima dată, o aeronavă aeropurtată de avertizare timpurie, o capacitate care ar putea îmbunătăți sistemele sale învechite de apărare aeriană.

Fotografiile publicate de mass-media de stat îl arată pe Kim urcând treptele spre ușa unui avion mare cu patru motoare și o cupolă radar montată pe fuselaj și privind avionul la o trecere la mică înălțime.

Folosind imagini din sateliți comerciali, analiștii au raportat anterior că Coreea de Nord transformă avionul de marfă Il-76 de fabricație rusă pentru un rol de alertă timpurie.

O astfel de aeronavă ar ajuta la creșterea sistemelor radar terestre existente ale Nordului, care sunt uneori limitate de terenul muntos al peninsulei, a declarat Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra într-un raport din septembrie.

„Capacitatea unei aeronave AEW de a privi în jos atenuează unele dintre provocările terenului și ale amestecului de terenuri pentru a urmări aeronavele care zboară la joasă altitudine și rachetele de croazieră”, se arată în raport.

Cu toate acestea, o aeronavă AEW nu ar fi suficientă, iar Coreea de Nord ar risca să canalizeze restul flotei sale de marfă pentru a construi mai multe, a mai precizat raportul.

Armata Coreei de Sud a declarat că capacitatea operațională a aeronavei nu este încă clară, dar aspectul său indică faptul că este „mare și grea și probabil susceptibilă de interceptare”.

Deși aeronava a fost recondiționată din flota existentă, „este posibil ca Rusia să fi avut ceva de-a face cu sistemul intern și piesele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major Întrunit, Lee Sung-jun, în cadrul unei ședințe de informare, atunci când a fost întrebat despre posibila asistență rusă.

Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană nespecificate, în schimbul desfășurării de către Phenian a trupelor pentru a ajuta la războiul din Ucraina, a declarat în noiembrie consilierul pentru securitate națională al Coreei de Sud, Shin Won-sik.

Kim a inspectat separat echipamente nou dezvoltate pentru recunoaștere, colectare de informații, bruiaj electronic și sisteme de atac, a declarat KCNA.

Fotografiile au arătat un UAV cu aripă fixă care se îndreaptă spre o țintă în formă de tanc, apoi explodează în flăcări. Kim a fost văzut în timp ce se plimba alături de consilieri, în timp ce ceea ce părea a fi un avion de supraveghere fără pilot care seamănă cu avionul de supraveghere la mare altitudine RQ-4 Global Hawk al SUA, parcat pe pistă în fundal.

Se crede că trupele nord-coreene desfășurate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost implicate în războiul cu drone, dobândind o experiență valoroasă pe câmpul de luptă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...

Mini „Silicon Valley”, lansat la Iași: FreeYa Mind Campus este primul centru de cercetare și educație din România dedicat tehnologiilor cuantice și AI / Investiția de peste 400 mil. de euro pune România pe harta mondială a quantum computing-ului / Zeci de studenți români accesează deja computerele IBM

FreeYa Mind Campus, primul centru de cercetare și educație din România dedicat tehnologiilor cuantice și inteligenței artificiale, a…
Citeste Mai Mult