Marea Britanie interzice exporturile de controllere de jocuri către Rusia
Exportul de controllere pentru jocuri video din Marea Britanie către Rusia a fost interzis, deoarece acestea pot fi reutilizate pentru a pilota drone folosite pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei anunță BBC.
Aceasta face parte dintr-un pachet de aproximativ 150 de sancțiuni comerciale împotriva Rusiei anunțate joi de Ministerul de Externe.
Uniunea Europeană a aplicat o interdicție similară asupra jocurilor video și joystick-urilor la începutul acestui an.
Alte articole tehnologice utilizate în sectoarele apărării și energiei se numără printre articolele care nu mai pot fi exportate în Rusia, inclusiv software-ul utilizat pentru căutarea de noi puțuri de petrol și gaze.
De asemenea, au fost anunțate sancțiuni privind exporturile de substanțe chimice, electronice, utilaje și metale pentru a limita capacitatea militară a Rusiei.
Aceasta include circuite electronice și alte componente care pot fi utilizate în sisteme de armament.
„Consolele de jocuri nu vor mai fi reutilizate pentru a ucide în Ucraina”, a declarat ministrul Ministerului de Externe, Stephen Doughty.
El a adăugat: „Putin credea că ar putea folosi piețele britanice pentru a-și intensifica efortul de război, cumpărând bunuri inofensive și transformându-le în instrumente de război – dar Marea Britanie expune și acționează în acest sens.
„Acțiunea de astăzi înăbușă comerțul viclean al Rusiei și îl privează pe Putin de bunurile de care are nevoie disperată pentru a-și lupta în războiul barbar.”
El a adăugat că întreruperea veniturilor energetice ale Rusiei „va goli fondurile de război ale lui Putin”.
„Și noile noastre măsuri dure vor degrada, de asemenea, mașina militară a Rusiei – noile sancțiuni la export înseamnă că Putin nu va mai putea pune mâna pe tehnologie specializată utilizată pentru a produce arme pentru războiul său ilegal.”
Posibil ca această interdicție să fie ineficientă
Majoritatea jocurilor video și a controlerelor acestora sunt, totuși, fabricate în China, la fel ca o mare parte din alte componente și hardware tehnologic, unele console PlayStation fiind produse în Japonia. Interzicerea vânzării de controlere portabile din Marea Britanie ar putea împiedica reexportarea lor în Rusia, dar dacă susținătorii războiului de la Moscova sunt hotărâți să pună mâna pe ele, pot pur și simplu să le ceară aliaților din China.
Se pune, de asemenea, întrebarea dacă controlerele de jocuri video sunt de vreun folos pentru controlul dronelor. De obicei, acestea se conectează la consolă printr-un cablu sau o conexiune Bluetooth, ambele fiind concepute pentru utilizare în imediata apropiere. Controlerele de drone sunt de obicei proiectate pentru o precizie ridicată și utilizează o tehnologie radio mai puternică, cu o rază de acțiune de mulți kilometri sau mile.
„Ar putea fi mai degrabă un caz de controlere de jocuri care se conectează prin USB sau Bluetooth la sistemul de control al dronei, care va fi o unitate mai specializată, capabilă să traducă și să retransmită comenzile provenite de la controlerul de joc”, a declarat Andrew Buss, director senior de cercetare pentru strategii de infrastructură digitală la IDC.
„Acest lucru ar fi similar cu submersibilul Oceangate Titan, care folosea controlere de jocuri standard care se conectau wireless la sistemul de control al submersibilului, ceea ce ar duce apoi la răspunsuri definite de software pentru a efectua intrările de control dorite pentru diverse propulsoare etc.”, a adăugat el.
În timp ce politicienii britanici de la Westminster susțin că controlerele de jocuri video sunt folosite pentru a pilota drone în prima linie din Ucraina, se pare că nu pot face prea multe în această privință.
„Va fi dificil să interzicem în mod realist accesul controllerelor de jocuri în Rusia, deoarece este o tehnologie foarte matură și multe opțiuni pot fi obținute cu ușurință la mâna a doua sau de la producători de masă din China, așa că acest lucru pare mai degrabă un efort simbolic decât o inițiativă serioasă”, a spus Buss.
Interdicția controllerelor de jocuri pare suspect de a fi un gest simbolic, deși noul pachet de sancțiuni vizează și echipamente mai substanțiale, inclusiv substanțe chimice, electronice, utilaje, metale și software pentru sectoarele de apărare și energie ale Rusiei, cum ar fi instrumentele de explorare a petrolului și gazelor.