Armata germană va fi înarmată pentru prima dată cu muniții kamikaze, sau drone explozive, au declarat joi două surse din Ministerul Apărării pentru Reuters, în timp ce Berlinul încearcă să recupereze decalajul față de o tehnologie care și-a arătat puterea distructivă în Ucraina.
Atât Rusia, cât și Ucraina au pus pe teren astfel de drone de unică folosință, care navighează spre ținta lor înainte de a plonja la viteză și de a detona la impact.
Însă achiziționarea de drone înarmate a fost controversată în Germania, unii politicieni asociindu-le cu execuțiile țintite extrajudiciare, practicate de forțele americane în Afganistan.
A fost nevoie de ani de dezbateri aprinse înainte ca parlamentul să ajungă la un acord în 2022 pentru a permite unei drone mari precum Heron TP, care zboară la altitudini mult mai mari, să poarte arme.
Cu toate acestea, modernizările militare sunt mai urgente acum pentru Germania, pe fondul războiului continuu dintre Rusia și Ucraina și al îndoielilor cu privire la viitorul protecției militare a Statelor Unite.

Luna trecută, parlamentul a aprobat planuri pentru o creștere a cheltuielilor pentru apărare în valoare de sute de miliarde de euro.
Contractele cu două companii pentru un prim lot de drone explozive vor fi semnate în zilele următoare, au declarat sursele, refuzând să numească companiile. Armata, forțele aeriene și marina le vor testa în lunile următoare.
„Utilizarea dronelor și apărarea împotriva dronelor este crucială pentru supraviețuirea trupelor noastre pe câmpul de luptă modern, este ceva ce am învățat în Ucraina”, a declarat una dintre surse, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
„Fiecare soldat trebuie să fie capabil să opereze drone, la fel cum astăzi, toată lumea știe să folosească binoclul”.
Germania va încerca să semneze contracte pe termen mai lung până la sfârșitul anului pentru un număr mai mare de drone, scurtând perioada de introducere a noilor arme, care durează de obicei ani de zile.
Întrucât tehnologia dronelor evoluează rapid, contractele vor specifica faptul că societățile furnizează inițial un număr limitat în scopuri de instruire și că li se poate cere ulterior să furnizeze un număr mai mare de modele de ultimă generație, în scurt timp, dacă este necesar.
„Nu are rost să achiziționăm mii de drone … doar pentru a ne da seama că sunt depășite în momentul în care avem nevoie de ele”, a declarat una dintre surse.