Șeful Pentagonului avertizează Iranul că ține de liderii săi să decidă dacă prezența unor bombardiere americane B-2 în regiune reprezintă un mesaj pentru Teheran

Bombardier american B-2
Sursa foto: SA Mark Sulaica/USAF/SWNS / SWNS / Profimedia

Secretarul american al apărării Pete Hegseth a declarat că ţine de Iran să decidă dacă recenta deplasare de către SUA a unor bombardiere B-2 reprezintă un mesaj pentru Teheran, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că negocierile SUA-Iran privind programul nuclear al Teheranului se pot derula paşnic, relatează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Nu mai puţin de şase bombardiere B-2 au fost mutate în martie la baza americano-britanică din insula Diego Garcia din Oceanul Indian, au declarat oficiali americani pentru Reuters, în contextul campaniei SUA de bombardamente în Yemen şi a tensiunilor în creştere cu Iranul. În prezent există numai 20 de bombardiere B-2 în dotarea Forţelor aeriene americane, aşa că sunt utilizate de obicei cu moderaţie.

Experţi susţin că bombardierele B-2, care au tehnologie de invizibilitate radar şi sunt echipate pentru a transporta cele mai grele bombe americane şi arme nucleare, sunt într-o poziţie ideală pentru a opera în Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă desfăşurarea avioanelor B-2 a fost menită să trimită un mesaj Iranului, Hegseth a răspuns: „Îi vom lăsa pe ei să decidă”. „Reprezintă un mare atu… trimite oricui un mesaj”, a declarat el presei în timpul unei deplasări în Panama.

„Preşedintele Trump a fost clar… Iranul nu ar trebui să aibă o bombă nucleară. Sperăm foarte tare că preşedintele este concentrat pe a realiza acest lucru în mod paşnic”, a mai spus Hegseth.

Trump a făcut luni un anunţ surpriză, potrivit căruia SUA şi Iranul ar urma să înceapă discuţii directe privind programul nuclear al Teheranului sâmbătă, avertizând că Iranul ar fi „în mare pericol” dacă aceste convorbiri nu vor fi încununate de succes.

Iranul a precizat la rândul său că discuţii indirecte vor avea loc în Oman, subliniind divergenţele dintre cele două ţări.

Trump a repetat miercuri o ameninţare de a utiliza forţa militară dacă Iranul nu este de acord să pună capăt programului său nuclear.

„Nu cer mult… dar nu pot avea o armă nucleară. Dacă este necesară armata, vom folosi armata. Israelul va fi, bineînţeles, în fruntea unui astfel de efort”, le-a spus Trump ziariştilor.

El a refuzat să răspundă când ar putea avea loc o astfel de acţiune militară.

Deşi bombardierele B-2 au fost folosite în trecut pentru a lovi ţinte Houthi din Yemen, cei mai mulţi experţi susţin că utilizarea bombardierelor invizibile radar este ceva exagerat în acest caz.

Pe de altă parte, B-2 este dotat cu aşa-numita GBU-57 Massive Ordnance Penetrator, de 30.000 de livre (aprox. 15.000 kg), care are menirea de a distruge ţinte aflate adânc în subteran. Aceasta este arma despre care experţii susţin că ar putea fi utilizată pentru a lovi programul nuclear iranian, notează Reuters.

Puterile occidentale acuză Iranul că au o agendă clandestină de a dezvolta arme nucleare îmbogăţind uraniu la un nivel ridicat de puritate, dincolo de ceea ce ele susţin că este justificabil pentru un program civil de energie atomică. Teheranul susţine că programul său nuclear are în întregime scopul de a produce energie atomică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...