Palantir livrează armatei SUA primele 2 sisteme de țintire de ultimă generație
Noul vehicul mobil cu remorcă, dezvoltat de Palantir Technologies Inc. pentru colectarea informațiilor de pe câmpul de luptă, este considerat de conducerea companiei drept unul dintre cele mai performante programe ale sale, potrivit unei evaluări recente anunțate de Bloomberg.
Armata a acordat firmei un contract de 178 de milioane de dolari în martie 2024 pentru a construi 10 sisteme terestre de generație următoare, definite de inteligență artificială, cunoscute sub numele de TITAN.
„La un an de la acordarea unui acord principal pentru dezvoltarea și livrarea TITAN, primele sisteme TITAN din această fază sunt finalizate la timp și în limita bugetului, o etapă importantă pentru prioritățile de modernizare ale Armatei”, a declarat compania într-un comunicat.
TITAN este un sistem conceput pentru a ajuta armata să consolideze fluxurile de informații
TITAN este conceput pentru a ajuta Armata să consolideze conexiunea dintre senzorii săi de colectare a datelor și armele și factorii de decizie de pe teren, îmbunătățind precizia și viteza capacităților sale de țintire pe distanțe lungi.
Un raport din aprilie către Congres privind programele „cu cele mai înalte și cele mai slabe performanțe” ale Armatei enumeră Nodul de Acces pentru Țintirea Inteligenței Tactice al companiei – sau Titan (Tactical Intelligence Targeting Access Node) – și alte patru sisteme de arme printre cele mai performante.
Contractul actual de 178 de milioane de dolari al Palantir pentru Armată este semnificativ pentru companie, în timp ce aceasta încearcă să își extindă colaborarea în domeniul inteligenței artificiale cu guvernul SUA. Proiectul, deși modest în comparație cu sistemele de arme ale Pentagonului, în valoare de miliarde de dolari, subliniază concentrarea Departamentului Apărării pe utilizarea celui mai recent software din Silicon Valley. De asemenea, ar putea oferi o avanpremieră a viitorului câmpurilor de luptă, bazat pe tehnologie.
Palantir a depășit RTX Corp., un contractor principal în domeniul apărării, pentru contractul pentru vehiculul de informații. Palantir a colaborat cu Anduril Industries Inc. și Northrop Grumman Corp. pentru proiect și a apelat la L3Harris Technologies Inc. și alte companii ca subcontractanți.
Fiecare sistem Titan include un camion industrial ușor și o remorcă de aproximativ aceeași dimensiune. Remorca este utilizată pentru a transporta accesorii, inclusiv o sursă de alimentare de rezervă și un „kit spațial”, astfel încât sistemul să se poată conecta direct la transmisia de date prin satelit, împreună cu ceea ce colectează de la sistemele terestre, aeriene și de mare altitudine.
Au fost livrate trei prototipuri Titan, alte patru fiind așteptate până la 31 decembrie și alte trei până la 30 martie 2026, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Brandon Pollachek. Armata „evaluează numărul” pe care îl va cumpăra „pe măsură ce exersăm prototipurile și evaluăm unde vor fi necesare”, a spus el.
Vehiculele TITAN sunt programate să fie supuse unor teste și evaluări operaționale în teren
Vehiculele sunt programate să fie supuse unor teste și evaluări operaționale realiste din punct de vedere al luptei, unei potențiale decizii de producție la capacitate maximă și punerii în funcțiune inițială în intervalul 2027-2028, a adăugat Pollachek.
TITAN „a avut un impact profund asupra operațiunilor de informații tactice prin furnizarea unei platforme centralizate” care colectează, integrează și analizează date din numeroase surse, cum ar fi sateliți și aeronave, pentru direcționarea și identificarea locațiilor forțelor adverse și prietene, a declarat Armata SUA într-un comunicat.
Titan „este un exemplu excelent al unei companii de software netradiționale care concurează cu succes și reușește să devină furnizorul principal pentru un program centrat pe software, cu hardware de ultimă generație”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Armatei SUA.