Ucraina a distrus într-o singură zi un număr record de 122 de piese de artilerie rusești

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Ucraina distruge cantități record de piese de artilerie rusească prin implementarea unor sisteme din ce în ce mai eficiente de localizare și țintire a armelor grele. În ultimele câteva săptămâni, atacurile au trecut la o viteză superioară, Ucraina revendicând un număr impresionant de 122 de piese de artilerie pe 28 martie, cel mai mare total zilnic înregistrat vreodată, relatează Forbes.

Ucraina ar fi distrus aproximativ 1.644 de piese de artilerie în martie, aproape triplu față de acum 18 luni. Pentru comparație, SUA are aproximativ 3.000 de piese de artilerie, iar armata britanică are 200 în total.

Deși aceste cifre sunt imposibil de verificat, imaginile prin satelit arată că Rusia și-a golit depozitele de echipamente din era sovietică pentru a compensa pierderile. Există, de asemenea, o mulțime de dovezi video ale distrugerii artileriei rusești, iar importul de artilerie nord-coreeană de un calibru ciudat (170 mm) este un indiciu puternic că Rusia nu mai poate pune pe teren suficiente arme pe cont propriu.

Artileria joacă în prezent un rol mult diminuat; rușii se bazează acum mai mult pe bombele glisante pentru puterea tactică de foc pe linia frontului. Deși ar putea exista mai multe motive pentru declinul artileriei – pierderea dronelor de recunoaștere pentru găsirea țintelor și ajustarea focului, o reducere a numărului de obuze disponibile – distrugerea tunurilor de pe linia frontului pare a fi un factor semnificativ. Este artileria rusă în pericol de dispariție?

Localizarea artileriei

Până la acest război, metoda standard de localizare a artileriei era radarul contra-bateriei. Acesta este, în general, un sistem mare, montat pe vehicul, cu o antenă radar uriașă, capabil să detecteze și să urmărească obuze de artilerie în zbor. Un computer balistic poate urmări traiectoria proiectilului, apoi poate calcula înapoi și localiza punctul de lansare în câteva secunde.

Zoopark din Rusia este un radar tipic de contra-baterie, capabil să detecteze un obuzier de 155 mm de la peste 22 de kilometri distanță, HiMARS de la peste 32 de kilometri și ATACMS de la peste 64 de kilometri.

Astfel de sisteme au două mari dezavantaje. Ele sunt scumpe, ceea ce le face rare, iar emisiile radar sunt ușor de detectat și localizat. Acesta este motivul pentru care vedem videoclipuri precum acest FPV ucrainean care distruge un Zoopark de 24 de milioane de dolari.

Astfel de pierderi și disponibilitatea tot mai mare a dronelor de recunoaștere au dus la o schimbare de tactică. Potrivit unui studiu recent al thinktank-ului britanic CHACR, dronele preiau controlul.

„În general vorbind, rușii au trecut de la dependența de radar și telemetrie sonoră la vehiculul aerian fără echipaj care asigură detecția inițială…. Vehiculele aeriene fără echipaj sunt utilizate pentru a detecta sclipirile boturilor armelor ucrainene sau semnăturile lor termice”, potrivit raportului.

Cu toate acestea, atât rușii, cât și ucrainenii recurg, de asemenea, la o tehnologie timpurie, una care era nouă și interesantă în Primul Război Mondial: telemetria sonoră.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...