Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Foto: Pexels.com

Cercetători din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru a detecta posibile epidemii şi concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor, relatează luni EFE, preluată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una dintre categoriile la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare care a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza coronavirusului.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real prin analizarea apelor reziduale, având ca instrumente microbiologia şi inteligenţa artificială.

Concret, „soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor”, potrivit lui Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat.

„Se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive”, a explicat el.

Potrivit lui Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, „putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi”.

„Desfăşurarea şi dezvoltarea unei soluţii precum cea propusă de Sewers4COVID ne-ar permite să intervenim anticipat încă de la izbucnirea pandemiei printr-o gestionare predictivă ce ar putea totodată reduce riscurile asupra colectivităţilor cele mai vulnerabile şi optimiza serviciile prioritare în mod coordonat la toate nivelurile de acţiune”, a precizat Anzaldi.

Foto: Pexels.com

  • TechRider este o redacție dinamică, specializată în știri și analize despre tehnologie, gadgeturi și inovații. Echipa sa de jurnaliști pasionați oferă conținut relevant și actualizat, acoperind subiecte de la inteligența artificială la recenzii de produse, într-un stil accesibil și captivant pentru publicul român.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...