Trump îl vizează pe CEO-ul Google, după ce Zuckerberg și Musk au plătit milioane

Sundar Pichai
Sursa foto: Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deși, dintre toți giganții tehnologici, Sundar Pichai a fost poate cel mai rezervat în a-și arăta susținerea față de Donald Trump după revenirea acestuia la putere, CEO-ul Google ar putea fi acum următorul pe lista miliardarului devenit din nou președinte, subliniază TheAtlantic.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Pichai nu a făcut gesturi publice de loialitate precum Mark Zuckerberg, care a vorbit în interviuri despre „energia masculină” a lui Trump, și nici nu l-a cooptat în consiliul Meta pe Dana White, prieten apropiat al președintelui și șeful UFC. Nici nu s-a arătat deschis admirativ, cum a făcut Elon Musk, care s-a implicat direct în Casa Albă și și-a declarat „dragostea” față de Trump. Și, spre deosebire de șeful TikTok, Shou Zi Chew, Pichai nu a trimis notificări entuziaste în aplicație pentru a-l lăuda pe Trump.

A existat doar o vizită discretă la Mar-a-Lago, o donație standard de un milion de dolari pentru fondul inaugural al lui Trump și o apariție sobră la ceremonia din Capitoliul SUA. Declarația sa oficială a fost cât se poate de neutră: „Așteptăm cu interes să colaborăm pentru a deschide o nouă eră a inovației în tehnologie și inteligență artificială în beneficiul tuturor americanilor”.

Proces, donații și „negocieri productive”

Totuși, Pichai, care conduce și YouTube, ar putea avea o nouă ocazie de a-și demonstra loialitatea. În 2021, Trump i-a dat în judecată pe Zuckerberg, Pichai și pe fostul CEO al Twitter pentru că i-au restricționat conturile după atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie. Acuzația: cenzurare ilegală la presiunea liderilor politici americani, o presupusă încălcare a Primului Amendament.

Deși o astfel de afirmație este ironică venind de la un politician care a folosit deseori puterea statului pentru a-și pedepsi oponenții, procesul a avut efect. În perioada de „reapropiere” post-electorală, Zuckerberg a ajuns la o înțelegere cu Trump, donând 25 de milioane de dolari către fondul bibliotecii prezidențiale. Musk a urmat, cu alți 10 milioane.

Acum, se pare că Google urmează același traseu. Potrivit unor documente judiciare depuse la sfârșitul lunii mai într-un tribunal federal din San Francisco, avocații lui Trump și ai lui Pichai sunt în „discuții productive”, urmând să decidă până pe 2 septembrie dacă ajung sau nu la un acord amiabil.

Contactați de presă, reprezentanții ambelor tabere au refuzat să comenteze.
Puterea mai tare decât legea

Ceea ce frapează nu este soliditatea cazului juridic al lui Trump, ci felul în care el folosește autoritatea funcției pentru a-și intimida adversarii. Într-un alt caz, instanțele au respins deja acuzațiile fostului președinte împotriva Twitter, iar procesul cu YouTube fusese suspendat în așteptarea deciziei de apel. Însă Musk a retras apelul și a închis cazul, facilitând astfel reluarea litigiului cu Google.

Pentru Pichai, dilema este clară, să continue lupta juridică și să riște furia președintelui, sau să plătească și să meargă mai departe

„E nevoie de un cuvânt mai puternic decât ipocrizie pentru a descrie această situație”, spune Robert Corn-Revere, consilier juridic al organizației pentru libertatea de exprimare FIRE.

Deși Trump se declară apărător al Primului Amendament, administrația sa a sancționat organizații media, universități și firme de avocatură care i-au fost ostile. În același timp, el a denunțat orice încercare de reglementare a discursului aliatilor săi politici drept o încălcare a libertății de exprimare.

Tactică repetată

Cel mai recent exemplu: Paramount Global, compania-mamă a CBS News, a plătit 16 milioane de dolari pentru a stinge un proces în care Trump acuza postul de manipulare jurnalistică într-un interviu cu vicepreședinta Kamala Harris. Totul în timp ce FCC, condusă de un nou președinte numit de Trump, redeschidea un dosar închis privind „distorsionarea știrilor” de către CBS, o tactică vădită de presiune politică.

Fondul bibliotecii prezidențiale, înregistrat recent în Florida, a devenit astfel o destinație convenabilă pentru astfel de plăți. Printre administratori figurează Eric Trump, ginerele Michael Boulos și avocatul Trump Organization, James Kiley.

O administrație care vorbește despre libertate, dar acționează autoritar

Deși Trump a semnat în prima zi din noul mandat un ordin executiv privind „restabilirea libertății de exprimare”, el a fost deja sancționat de instanțe pentru încălcarea acestor principii. Un ordin emis în martie interzicea accesul în clădirile federale pentru angajații unor firme de avocatură care au reprezentat democrați – o măsură catalogată de judecători drept o formă de represalii politice.

Judecătoarea Beryl Howell a anulat acel ordin, calificându-l drept „o răstălmăcire rușinoasă a principiului: «Să-i eliminăm pe avocații care nu-mi plac”.

O miză mai mare decât procesul

Chiar dacă, juridic, Pichai ar avea șanse reale să câștige în instanță, costurile reputaționale și politice ar putea fi mai mari decât un simplu acord financiar. La fel ca în cazurile Meta, X sau Paramount, Google ar putea concluziona că e mai avantajos să plătească și să evite conflictul cu o administrație hotărâtă să-și pedepsească dușmanii și să-și recompenseze aliații.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...