Bloomberg: Asia câștiga lupta împotriva malariei. Apoi a revenit Trump

Sursa foto: TANG CHHIN Sothy / AFP / Profimedia

Decizia guvernului SUA de a opri și de a revizui ajutorul extern, în special prin intermediul USAID, a perturbat în mod semnificativ eforturile de eliminare a malariei în regiunea Mekong, amenințând să anuleze ani de progrese, transmite Bloomberg.

Dyna Doum, un consultant principal pentru un program de malarie sponsorizat de USAID în Cambodgia, a experimentat acest lucru pe propria piele atunci când prezentarea sa privind aproape eliminarea a fost anulată brusc din cauza unui ordin de încetare a lucrărilor. „Ne aflam în ultimul kilometru de eliminare a malariei în Cambodgia… Imaginați-vă că un motor rulează cu 160 de kilometri pe oră și se oprește brusc. Doar panica rămâne să umple golul”, a declarat el.

Această acțiune a dus la închiderea a peste 100 de ONG-uri numai în Cambodgia, la închiderea spitalelor din taberele de refugiați de la granița dintre Thailanda și Myanmar și la nedistribuirea a peste două milioane de plase de țânțari produse local. Sarthak Das de la Asia Pacific Leaders Malaria Alliance a subliniat momentul critic: „Este cel mai prost moment pentru a ne opri, deoarece ne apropiem foarte mult [de obiectiv] în cea mai mare parte a regiunii”.

În timp ce unele fonduri americane pentru Fondul Global și Inițiativa Președintelui împotriva malariei au fost menținute, reduceri semnificative, inclusiv aproape 20 de milioane de dolari pentru un proiect cambodgian de combatere a malariei, provoacă perturbări și incertitudini pe scară largă.

Allison Tatarsky de la Universitatea din California, San Francisco, a avertizat că reducerile de fonduri ar putea „submina decenii de progres”, deoarece „malaria își revine cu adevărat dacă nu este eliminată la nivel regional”.

Retragerea evidențiază pericolul dependenței excesive de un singur donator, existând temeri că comunitatea internațională ar putea să nu fie în măsură să acopere imediat deficitul de finanțare. „Nu se pot schimba atât de repede acordurile de finanțare. Nimeni nu poate ridica această sumă de bani imediat”, a spus Maxine Whittaker, cercetător în domeniul sistemelor de sănătate.

Situația pune în pericol obiectivul OMS de eradicare a malariei în regiunea Mekong până în 2030 și riscă reapariția malariei rezistente la medicamente, care s-ar putea răspândi în alte regiuni.

Citește și: Vaccinul împotriva zonei zoster ar putea reduce riscul de demenţă cu 20% – studiu / Efectele, mai puternice în rândul femeilor

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...